Botezat de Hernandez de Cordoba dupa numele stravechiului oras spaniol, Granada, cunoscut si ca La Gran Sultana, este o asezare fermecatoare din Nicaragua, ce a fost intemeiata in anul 1524. Fiind cel mai vechi oras colonial intemeiat de spanioli in America Centrala, importanta acestei asezari nu rezida neaparat in frumusetea sa, daruita parca de Andaluzia, ci mai degraba in mostenirea sa istorica si culturala, care, de altminteri, i-a si adus denumirea de „Giuvaier al Americii Centrale”.

Granada Nicaragua1

Orasul a fost denumit dupa stravechea Granada din Spania in onoarea infrangerii ultimului bastion al maurilor. Insa, din punct de vedere istoric, acest oras din Nicaragua este inrudit cu Antigua, Guatemala. In timpul perioadei coloniale, pastrand legatura comerciala cu porturi aflate in oceanul Atlantic, prin intermediul lacului Nicaragua – cunoscut si drept Cocibolca –, precum si prin raul San Juan, orasul Granada avea sa prospere din toate punctele de vedere, fie ca vorbim de cel social, economic sau cultural.

De fapt, ceea ce a dus la dezvoltarea orasului a fost pozitia sa strategica, in cele din urma, asezarea devenind centrul comercial din aceasta regiune. De-a lungul existentei sale, orasul a asistat la numeroase batalii si invazii, venind atat din partea englezilor sau francezilor, cat si din partea olandezilor; numai ca, in mod clar, nu ne referim la simpli cetateni ale acestor natiuni puternice, ci la pirati, acestia incercand de multe ori sa cucereasca Granada.

Catedrala din Nicaragua
Catedrala din Nicaragua

Astfel, noul si marele aflux venea atat din nord, cat si din sud, orasul devenind atat de bogat incat pana si fortele militare sau corsarii calcand pe acest pamant. Dupa cativa ani in care orasul fusesera calcat de mai multi neaveniti, adevaratul pericol abia avea sa isi concentreze toata puterea aici. Cel care a reprezentat un pericol real pentru Granada din Nicaragua a fost, fara doar si poate, William Walker (1824-1860), care a si reusit sa ocupe resedinta din Granada.

In fapt, intentiile acestuia era sa-si extinda controlul asupra Americii Centrale, numai ca planurile esuasera, soldatul american si corsarul vazandu-se nevoit sa paraseasca orasul. Dar frustrarea lui Walker era intr-atat de mare incat s-a decis sa incendieze orasul. Cel insarcinat cu distrugerea orasului Granada a fost unul dintre generalii sai, si anume Charles Frederick Henningsen, care a reusit sa distruga o mare parte din constructiile de aici, inclusiv partea straveche. In plus, se spune ca el ar fi scris „Aici a fost Granada”. Cu toate acestea, orasul a reusit sa se ridice, treptat, alte constructii fiind inaltate aici.

Citește și:  Teatrul lui Dionysos din Atena: Obiective turistice Grecia - Atena

Nicaragua

Mai multi ani, Granada si-a disputat cu orasul Leon hegemonia ca cel mai mare si cel mai important oras din Nicaragua. Vechiul oras Granada era favorizat de conservatori, in timp ce Leon, de liberali. Intre cele doua asezari din Nicaragua, se acumulasera deja mai multe tensiuni politice si sociale, motiv pentru care, la jumatatea secolului al XIX-lea, s-a ajuns la un compromis, si anume s-a decis ca noua capitala sa fie stabilita la Managua. Interesant este ca ambele orase, atat Leon, cat si Granada, au fost de acord cu aceasta decizie, doar sa stinga acel conflict.

In prezent, orasul Granada este capitala Departamentului Granada, care se invecineaza cu Boaco si Managua la nord, cu Masaya si Carazo la est, si cu Rivas la sud. In acelasi departament, se afla si si raul Tipitapa. Pe langa frumusetea diafana a orasului, vizitatorii se mai pot bucura si de cateva obiective turistice destul de atractive, cum ar fi biserica Guadalupe, biserica Xalteva, Muzeul si Biserica San Francisco, biserica La Merced, Palatul Episcopal sau Vechiul Club Social.

Nicaragua Faleza
Faleza

La fel, nu sunt de neglijat nici Plaza de la Independencia (Piata Independentei), Central Park, Alcadia Municipal sau Plazuela de los Leones. Si dupa atatea incercari, Granada este, astazi, considerat unul dintre cele mai frumoase orase din America Latina. Turistii care se aventureaza in fermecatorul oras din Nicaragua vor descoperi urme ale incendiului pus la ordinul lui William Walker.

Asemenea acestor urme, orasul respira si prin bogata mostenire coloniala, arhitectura de acest fel gasindu-se la tot pasul. Biserici, galerii si muzee, o galerie, un parc central si locuri peste care dainuie tihna, toate acestea fac din orasul Granada o destinatie turistica exceptionala. Nu intamplator, orasul experimenteaza un adevarat „boom” turistic, si nu numai, aici stabilindu-se atat europeni, cat si americani. Multi cauta liniste, pe cand altii isi doresc pur si simplu sa locuiasca intr-un oras oarecum diferit. Initial, proprietatile erau destul de ieftine aici, insa, in ultimii ani, lucrurile s-au schimbat semnificativ, avand in vedere ca se gasesc tot mai multi straini dispusi sa se mute aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.