Situat în Austria de sud, pe râul Glan, oraşul Klagenfurt am Worthersee este capitala landului Carintia, aflându-se la circa 300 de kilometri de Viena.

Cu o populaţie de aproximativ 100.000 de locuitori, Klagenfurt este înconjurat de mai multe dealuri şi lanţuri muntoase cu înălţimi de până la 1000 de metri. Datorită localizării sale, Klagenfurt reprezintă o destinaţie turistică apreciată pentru peisajele montane, dar şi pentru obiectivele sale culturale. Oraşul a primit de mai multe ori premiul „Europa Nostra”, pentru conservarea remarcabilă a centrului vechi.

Neuer Platz
Neuer Platz

În centrul Klagenfurt se află Piaţa Neuer (Neuer Platz), construită în anul 1518. Aici se ridică Lindwurm-Brunnen, o fântână sub forma unui dragon înaripat, simbolul oraşului. Potrivit legendei, Klagenfurt a fost fondat pe locul unde un dragon înfricoşător a fost înfrânt şi ucis de către un grup de oameni curajoşi, care au eliberat astfel regiunea de sub blestemul său. Din punct de vedere istoric, oraşul a fost menţionat prima dată în secolul al XII-lea, într-un document al ducelui Ulric al II-lea. Monumentul dragonului datează din secolele al XVI-lea – al XVII-lea.

În partea de est a Pieţei Neuer se află o statuie din bronz a împărătesei Maria Tereza, ridicată în anul 1873.

Teatrul Municipal
Teatrul Municipal

O altă atracţie turistică a oraşului este Teatrul Municipal, construit în stil art nouveau în perioada 1908 – 1910 şi renovat în anul 1998. Cu această ocazie, clădirea a fost extinsă cu un corp proiectat de arhitectul austriac Gunter Domenig.

Alter Platz
Alter Platz

Piaţa Veche (Alter Platz) este principala zonă comercială a oraşului, în întregime pietonală, iar unele dintre clădirile ce o mărginesc au fost construite în secolele al XVI-lea – al XVII-lea, în stil renascentist, fiind decorate de artişti italieni. “Casa Gâştei de Aur” este considerată a fi cel mai vechi edificiu din oraş care există şi în prezent; aceasta a fost ridicată în anul 1489. În timpul verii, în Klagenfurt are loc Festivalul Altstadtzauber (Magia Vechiului Oraş).

Landhaus
Landhaus

Între Alter Platz şi Heiligengeistplatz se află Landhaus, sediul Parlamentului Regional din Carintia. Este cea mai impozantă clădire seculară a oraşului, construită în perioada 1574 – 1590, pe locul unde anterior se afla un castel.

Printre muzeele din Klagenfurt se numără Muzeul de Artă Modernă, Muzeul Mineritului, Muzeul Diocezan, Muzeul de Literatură (Robert Musil) etc. O expoziţie inedită este Minimundus, un parc unde se află o colecţie uriaşă de miniaturi ale unor clădiri celebre din mai multe state ale lumii, inclusiv din România. Aceasta poate fi vizitată în perioada aprilie – octombrie.

Europapark
Europapark

Iubitorii de spaţii verzi se pot relaxa în Europapark, un parc amplasat în apropiere de Minimundus, populat cu păuni. De asemenea, Grădinile Botanice din Klagenfurt cuprind o colecţie bogată de floră alpină specifică regiunii Carintia şi din împrejurimi, precum şi o serie de specii protejate.

Catedrala din Klagenfurt
Catedrala din Klagenfurt

În Klagenfurt există numeroase biserici realizate în stiluri arhitecturale diverse. Catedrala din Klagenfurt a fost construită între anii 1578 – 1591 şi are un interior bogat ornamentat, cu decoraţiuni în stuc, iar picturile de pe tavan şi de pe pereţi datează din secolul al XVIII-lea. Alte lăcaşuri de cult sunt: Biserica protestantă Martin Luther, construită în secolul al XIX-lea, Biserica Sf. Egid, Biserica Sf. Peter am Bichl construită în anul 1399, Biserica Maria vom Siege etc. În anul 2008, în Klagenfurt a fost înfiinţată Biserica Creştin-Ortodoxă Română, unde se oficiază slujbe duminica şi cu ocazia sărbătorilor religioase.

În zonele de margine ale oraşului se află 23 de castele cu o arhitectură impresionantă, precum şi o serie de parcuri.

Lacul Worthersee
Lacul Worthersee

Lacul Worthersee, situat în partea de sud – vest a oraşului, este cel mai cald lac alpin european, oferind numeroase modalităţi de petrecere a timpului liber şi de recreere. Aici a fost amenajat un ştrand uriaş, iar în apropiere se află o serie de facilităţi pentru practicarea unor sporturi, printre care o pistă de atletism şi un teren de golf. De asemenea, lacul oferă condiţii ideale pentru navigat. Pe canalul Lend, care leagă lacul Worthersee de oraşul vechi, se pot face plimbări cu barca sau croaziere.

Pe 16 septembrie 1996, Klagenfurt şi Sibiu au devenit oraşe înfrăţite, punând astfel bazele unei cooperări în domeniul economic şi în cel comercial. Astfel, în cele două oraşe au fost organizate expoziţii şi târguri de specialitate, cu scopul de a crea legături între oamenii de afaceri din zonele respective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.