Situat in California, port pe tarmul Oceanului Atlantic, Los Angeles formeaza impreuna cu Pasadena, Santa Monica, Lakewood, Long Beach, Glendale si Hollywood o conurbatie de peste 14 milioane de persoane.

Scurt istoric al orasului Los Angeles

Los Angeles
Los Angeles

Orasul a fost fondat in anul 1781 si cunoaste un avant considerabil dupa anul 1880, datorita cailor ferate transcontinentale care permit Californiei sa-si expedieze productia cu citrice spre est. Cresterea demografica a precedat si a creat expansiunea economica, de la un stat mare Los Angeles a devenit o metropola in anul 1995. Multi emigranti au fost atrasi de clima blanda, cu veri uscate.

Primii locuitori ai meleagurilor pe care astazi se intinde Los Angeles au fost indienii Chumash si Gabrieleno. In anul 1542, portughezul Juan Rodriguez Cabriello a fost primul european care a descoperit aceste meleaguri. El a botezat aceasta zona ,,Golful fumurilor” deoarece, la sosirea sa prima data in golful Santa Monica, a descoperit un fum gros provenind de la doua sate de indieni, situate in apropiere de actualul centru al orasului. Primele misiuni spaniole care s-au creat in actuala zona au fost San Gabriel Archangel in 1771 si San Fernando Rey de Espania din anul 1797.

Los Angeles1

Indienii Gabrieleno s-au convertit si regrupat sub egida lor, dar au contactat boli (rujeola, sifilis etc) pe care nu stiau sa le vindece si au murit. In anul 1781, misionarii hotarasc sa creeze noi colectivitati agricole. In apropiere de Yangana, la 50 km de misiunea San Gabriel Archangel un grup de persoane fondeaza o colonie mica. Satul a fost botezat ,,El Pueblo de Neustro Senora la Reina de Los Angeles del Rio Pornciuncula” de la numele sfintei a carei sarbatoare era celebrata. Satul era asezat langa un curs de apa, se transforma rapid intr-un targ prosper numit Los Angeles. Din cauza climatului arid, singurele culturi practicate de colonii erau cele de portocali, grau si maslini. De asemenea cresteau oi, bovine si cai.

In sec. al XVIII-lea Mexicul anexeaza California. Guvernantii distribuie gratuit sute de concesiuni, se formeaza sistemul ,,rancho”, iar proprietarii sunt numiti ,,rancheros”. In anul 1818, Joseph Chapman este primul yankeu care se instaleaza in oras. In anul 1830, apare primul sistem bancar californian, iar la 4 aprilie 1850, California devine stat si incorporeaza Los Angeles ca resedinta a statului. Orasul era doar o mica asezare cu strazi de pamant batatorit, cu cladiri din caramida uscata la soare.

In anul 1854, epuizarea zacamintelor din California de Nord face ca minerii ramasi fara loc de munca sa plece spre noul oras. Aici isi deschid portile noi intreprinderi si banci, se dezvolta cai ferate si se extind culturile de portocali. Populatia orasului a crescut la inceputul sec. al XX-lea datorita descoperirii petrolului. Fratii Donald Douglas si Lockheed inaugureaza uzine aeronautice. Astazi principalele resurse ale orasului sunt: turismul, aviatia, activitatile de divertisment si media, si altele.

Citește și:  Ponte Vecchio: Obiective turistice Italia - Florenta

Atractii turistice din Los Angeles

Hollywood Boulevard
Hollywood Boulevard

Cele mai interesante locuri se gasesc in Hollywood Boulevard, unde este recomandata o plimbare pe jos, pentru a putea vedea in detaliu zona. Curtea teatrului chinez (Mann’s Chinese Theatre) cu amprentele mainilor lasate de celebritatile de la Hollywood este cea mai mare atractie. Walk of Fame de pe Hollywood Boulevard omagiaza artistii care au marcat cinema-ul, muzica si scena cu o stea din marmura pe trotuar.

In exteriorul orasului este un mare amfiteatru natural Hollywood Bowl. Aici isi au sediul Orchestra Filarmonicii din Los Angeles si Hollywood Bowl Orchestra, iar pe scena amfiteatrului au cantat artisti legendari precum Beatles, Frank Sinatra si multi altii.

Parcul Griffith
Parcul Griffith

O alta atractie deosebita pentru turisti este Parcul Griffith cu planetarul sau, dotat cu echipamente de recreere, zone naturale si multe distractii. Parcul ofera si tururi calare pe ponei. Planetarul si observatorul cu expozitii stiintifice sunt un loc popular pentru panorama nocturna a orasului.

Istoria migrarii spre vest a SUA poate fi descoperita vizitand Muzeul Gene Autry Western Heritage ce adaposteste expozitii importante de arme, unelte si haine din ,,vestul salbatic” cu imagini din vechi filme de cowboy de la Hollywood. In apropiere de muzeu se afla cimitirul Forest Lawn Memorial Park cu mormintele unor celebritati de la Hollywood, statui din marmura si bronz si Muzeul de Istorie Mexicana.

Forest Lawn Memorial Park
Forest Lawn Memorial Park

In Griffith Park, la intersectia strazilor Golden State si Ventura Freeway, se afla Gradina Zoologica ce adaposteste peste 1500 specii de pasari, animale si reptile intr-un habitat natural. Adventure Island este un nou zoo pentru copii, care prezinta animale indigene din partea de sud-vest a SUA.

In oras se afla trei mari parcuri tematice: Disneyland, Six Flags Magic Mountain (cu personaje din desene animate si filme Warner Brothers) si Knott’s Berry Farm (creaza atmosfera ,,vechiul vest” din America).

Disneyland
Disneyland

Pe malul Oceanului Pacific se afla celebra Plaja Santa Monica (cu numeroase magazine, cafenele interesante, artisti de strada amuzanti), Venice Beach si Muscle Beach.

Datorita istoriei si frumusetii lui, orasul Los Angeles este supranumit ,,Orasul ingerilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.