Orasul Lublin se afla in Polonia si este capitala voievodatului cu acelasi nume. Este cel mai mare oras situat in Polonia de Est si al noualea din intreaga tara. Desi nu este la fel de popular ca Varsovia sau Cracovia, orasul atrage foarte multi turisti.

Scurt istoric

Orasul Lublin exista inca din Evul Mediu, lucru demonstrat de sapaturile arheologice efectuate aici. Centrul vechi dateaza din secolul al XVI-lea, iar trei secole mai tarziu teritoriul era deja un centru comercial important. Pe langa acest aspect, orasul a avut si un rol militar semnificativ, lucru datorat in mare parte faptului ca se afla la granita. Astfel, prima cetate militara a aparut in secolul al VIII-lea.

Lublin

Asezarea nu a fost ocolita de atacuri, Lublin fiind atacat de nenumarate ori si chiar distrus de tatari, ruteni si lituanieni. A fost ridicat la rangul de oras in anul 1317, cand Cazimir cel Mare a construit un castel si a construit un zid de aparare in jurul teritoriului. Anii urmatori au fost unii prosperi, pentru ca orasul a devenit unul din cele mai importante centre pentru comertul dintre Polonia si Lituania. Acest lucru a dus la o dezvoltare rapida a localitatii, iar la sfarsitul secolului al XVI-lea functiona cea mai importanta curte de justitie din Polonia Mica, Tribunalul Coroanei.

Orasul Lublin a fost atacat de suedezi, in contextul razboaielor nordice, iar la sfarsitul secolului al XVIII-lea a fost inclus in Imperiul Habsburgic. Apoi, la inceputul secolului al XIX-lea, a intrat sub dominatie ruseasca, iar acest lucru a insemnat o noua etapa de dezvoltare urbana: au fost amenajate strazi, piete, cladiri si chiar o cale ferata.

Lublin11

Orasul a cunoscut o perioada mai putin buna atunci cand trupele germane au luat cu asalt localitatea. Evreii din Lublin alcatuiau aproape jumatate din populatia totala, insa foarte multi dintre ei au fost deportati in timpul Holocaustului. De altfel, localitatea a fost sediul central al Operatiunii Reinhardt, operatiune care extermina evreii polonezi. Astfel, oamenii au avut de indurate multe suferinte, iar in prezent in oras exista mai putin de 50 de evrei, cei mai multi dintre ei mutandu-se in Uniunea Sovietica si Israel.

Astazi, orasul Lublin pare ca si-a revenit in urma terorii comuniste. Desi in trecut a fost un puternic centru industrial, fiind construite mai multe fabrici, acestea nu mai au randamentul de altadata. Industria a fost inlocuita de regimul serviciilor, iar in ceea ce priveste agricultura, localitatea este unul din cei mai importanti producatori de hamei din Europa Centrala. Mai mult, stema orasului include simbolul hameiului.

Obiective turistice

Turismul este o parte importanta din economie: in Lublin se gasesc numeroase restaurante, cluburi si baruri, care practica preturi chiar mici. Existenta unui numar mare de astfel de localuri se datoreaza si faptului ca 35% din populatia orasului este reprezentata de studentii straini. Nu degeaba a fost numita localitatea “Oxfordul Poloniei” – are cinci universitati publice, pe langa alte institutii de invatamant superior. Cele mai multe dintre locurile frecventate de studenti se afla in centrul vechi, unde noptile sunt animate de petreceri.

Centrul vechi al orasului Lublin este partea care ii atrage cel mai mult pe turisti. Acestia gasesc cateva obiective turistice foarte interesante, cum ar fi:

Lublin Royal Castle
Royal Castle

Castelul Lublin – Este cel mai vechi castel al orasului, care s-a conservat foarte bine. A fost construit de Cazimir cel Mare si, pe langa vechime, se poate “lauda” si ca este cea mai inalta cladire din Lublin. Regele Cazimir l-a construit in demersul sau de a fortifica asezarea de atunci, facand-o pe toata din piatra. In castel se regaseste si Capela Sfanta Treime, un alt edificiu valoros. Aceasta si-a pastrat in intregime picturile, care au fost realizate in secolul al XV-lea.

Lublin Catedrala
Catedrala

Catedrala Lublin – Este una din cele mai frumoase biserici realizate in stil baroc. Picturile murale din interior au o valoare mare si sunt foarte frumos executate. Aici se gaseste si Turnul Trinitar, iar cei care urca in el au parte de o panorama incantatoare a orasului.

Krakowska
Krakowska

Poarta Krakowska si Poarta Grodzka – Reprezinta doua intrari in vechiul oras Lublin, fiind ridicate in secolul al XVII-lea. Cea de-a doua poarta a avut o insemnatate mai mare la inceputul secolului al XX-lea, cand despartea partea evreiasca de cea poloneza.

Orasul se mandreste si cu o serie de muzee: Muzeul Lublin (unul din cele mai mari si mai vechi din Polonia de Est), Muzeul de Stat Majdanek (amenajat intr-un fost lagar de concentratie), Muzeul de Istorie Lublin, Muzeul Martiriului din Inchisoarea Gestapoului si altele. De asemenea, localitatea este cunoscuta in intreaga lume pentru numeroasele festivaluri, aproape in fiecare an aparand cate unul nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.