Riad este capitala Arabiei Saudite, fiind totodată cel mai mare oraş din ţară. Amplasat în regiunea Najad, pe un platou vast, Riad este împărţit în 15 districte municipale şi are o populaţie de peste 5 milioane de locuitori, în timp ce zona metropolitană ajunge la peste 7 milioane de locuitori.

Denumirea oraşului provine de la cuvântul arab „rawdah”, care înseamnă „grădini”. În trecut, datorită poziţionării în apropierea unor cursuri de apă, întreaga regiune era renumită pentru terenurile sale fertile.

Fortăreaţa Masmak
Fortăreaţa Masmak

Riad s-a dezvoltat în jurul unui vechi oraş fortificat, cu o suprafaţă redusă, de circa 1 kilometru pătrat, motiv pentru care în zilele noastre există puţine vestigii arhitecturale din acea perioadă. Cel mai important obiectiv din zonă este fortăreaţa Masmak, alături de părţi din zidul original al oraşului şi câteva ruine ale caselor tradiţionale. Construcţia fortăreţei a început în jurul anului 1865, la iniţiativa prinţului Abdulrahman ibn Sulaiman ibn Dabaan. La începutul anilor 1980, complextul a fost renovat şi a devenit parte din Centrul Istoric Regele Abdulaziz, care include o serie de clădiri refăcute din Riad.

Palatul Murabba
Palatul Murabba

Prima construcţie majoră în afara zidurilor oraşului a fost Palatul Murabba al regelui Abdulaziz, ridicat în perioada 1936 – 1938, care, în prezent, este inclus în Centrul Istoric Regele Abdulaziz şi găzduieşte unul dintre muzeele Riadului. Murabba reprezintă, de fapt, un ansamblu de clădiri ce are în total un număr de 32 de camere, dispuse pe două etaje. Complexul cuprinde şi o curte, fiind înconjurat de ziduri groase şi având nouă porţi de acces. Alte două palate importante ale oraşului sunt cel al Prinţului Mohammad bin Abdulrehamn şi Palatul Shamsiya.

Citește și:  Orasul Banda Aceh: Obiective turistice Indonezia - Banda Aceh

Riad

Riad reprezintă în prezent un important centru de afaceri regional, dar şi una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice din Orientul Mijlociu. În anii 1940, capitala Arabiei Saudite a fost modernizată: în centru s-au păstrat casele în stil tradiţional, care au trecut printr-un proces de restaurare, în timp ce în restul oraşului se ridică zgârie – nori uriaşi şi imobile moderne. Districtul Olaya este cea mai renumită zonă comercială a oraşului, cu numeroase hoteluri, restaurante şi magazine. Printre cele mai cunoscute clădiri-turnuri ale Riadului se numără Burj Al Mamlakah (Turnul Regatului), Kingdom Centre, Burj Al Faisaliyah, Turnul TV Riyadh etc.

În Riad există cea mai mare universitate pentru femei din lume, Universitatea „Prinţesa Nora bint Abdul Rahman”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.