Orașul Rio de Janeiro (însemnând râu de ianuarie), numit simplu Rio, este un oraș din sud-estul Braziliei și în același timp al unui stat al federației. Orașul este faimos pentru plaja Copacabana, cea mai cunoscută stațiune și cea mai selectă cât și pentru Ipanema, cu hoteluri așezate de-a lungul țărmului, pentru imensa statuie a lui Iisus Cristos Mântuitorul de pe muntele Corcovado și pentru carnavalul său anual ținut pe Sambadromo. Populația orașului este de aproximativ 12 de milioane de locuitori, pe o suprafață de doar 1.256 km², ceea îl face unul dintre cele mai aglomerate orașe din lume. Orașul va găzdui Jocurile Olimpice de vară din anul 2016.

Golful Guanabara
Golful Guanabara

Golful în care este situat Rio de Janeiro (Golful Guanabara) a fost descoperit de exploratorul portughez Gaspar de Lemos la 1 ianuarie 1502 și a fost confundat cu o gură de râu în loc de golf, de aceea l-a numit Rio. Numele complet i-a fost dat pe 1 martie 1565 în onoarea regelui Sebastian I al Portugaliei. Rio de Janeiro a fost capitala Braziliei din anul 1764 până în anul 1960, când guvernul a fost transferat în orașul Brasíl, el rămânând unul dintre cele mai importante orașe din țară, al doilea ca mărime după São Paulo. Între anii 1808 și 1821, în timpul invaziei napoleoniene a Portugaliei, orașul a devenit capitala Portugaliei și a imperiului portughez.

Biserica Candelaria
Biserica Candelaria

Centrul este zona istorică și inima comunității de afaceri a orașului. Atracțiile turistice importante sunt numeroase, începând cu bisericile și catedralele: Biserica Candelaria și catedrala modernistă Rio de Janeiro. Bondinho este un tramvai care pleacă din stația centrală, trece printr-un fost apeduct în stil roman și străbate străzile abrupte ale cartierului învecinat Santa Teresa pentru a lega câteva locații turistice împreună. Tot aici se află cartierul Lapa, binecunoscut pentru viața de noapte.

Cartierul plajei Copacabana găzduiește una dintre cele mai spectaculoase petreceri de an nou. Peste două milioane de spectatori, urmăresc artificiile lansate de pe vase.

Pão de Açúcar
Pão de Açúcar

Cartierul Urca, în care se află Muntele Pâine de Zahăr (sau Pão de Açúcar) la a cărui vârf se poate ajunge cu telecabina numită o bondinho, accesibilă de pe dealul Urca (Morro da Urca), oferă o priveliște spre muntele Corcovado. Pão de Açúcar sau stânca de granit, cu o înălțime de 396 m se află în golful Guanabara și a fost pentru prima oară escaladată în anul 1817 de un englez. Cel mai înalt munte al orașului este vârful Pedra da Gávea (Piatră de Gabier) din São Conrado (842 m). Aici se organizează zboruri cu planorul pe o culme învecinată și se aterizează pe plaja Praia do Pepino din São Conrado. Plaje imense sunt în Barra da Tijuca, populare printre locuitorii orașului, unde a fost amplasat satul Jocurilor Pan-Americane din anul 2007 sau ștrandurile Praia Vermelha, Leme. Dar Rio este un oraș al contrastelor cu mahalalele, cunoscute sub numele de favelas, construite îndeobște pe dealuri, unde clădirile înalte sunt dificil de construit, iar accidentele, provocate de ploi, sunt frecvente.

Carnavalul de la Rio de Janeiro
Carnavalul de la Rio de Janeiro

Carnavalul de la Rio de Janeiro oferă mai multe distracții, incluzând faimoasele parade ale școlilor de Samba care se desfășoară pe sambódromo și carele alegorice de carnaval: cordão do bola preta sunt paradele tradiționale din centrul orașului. Suvaco do Cristo (subsuoara lui Cristos) este o paradă în grădina botanică, chiar sub brațul statuii Cristo Redentor.

Citește și:  Casa de Isla Negra: Obiective turistice Chile - El Quisco
João Havelange Stadion
João Havelange Stadion

Municipalitatea construiește un nou stadion, în apropiere de stadionul Maracanã, cu o capacitate de 95.000 de spectatori. Va fi denumit după fostul președinte brazilian al FIFA, João Havelange. Stadionul Jornalista Mário Filho, cunoscut mai ales sub numele Estádio do Maracanã sau stadionul Maracanã, este un stadion celebru în Rio care datează din anul 1950 din timpul Campionatul Mondial de fotbal, când a găzduit un număr record de 199.854 de spectatori. Campionatul Mondial de Fotbal din anul 2014 va avea loc în Brazilia și o mare parte din meciuri se vor desfășura pe Stadionul Jornalista Mário Filho/Maracanã, care are o capacitate de 76,935 persoane, fiind unul dintre cele mai mari și mai celebre din lume.

Cristo Redentor
Cristo Redentor

Cristo Redentor (sau Iisus Cristos Mântuitorul) este o statuie monument, emblemă a orașului, amplasat la sud de oraș, pe muntele Corcovado în pădurea Tijuca, ridicat cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenței Braziliei, după schițele proiectului care au fost întocmite de inginerul Heitor Silva Costa. Construcția a avut sprijinul Franței și a Vaticanului și din motive financiare, s-a reușit realizarea proiectului și sfințirea statuii la data de 12 octombrie 1931. Statuia este înaltă de 38 metri, împreună cu soclul, lățimea la nivelul brațelor este de 28 metri și are o greutate de 1145 tone.

În soclu se află o capelă unde pot intra 150 de persoane. Monumentul este folosit de biserica catolică la diferite aniversări ca loc de pelerinaj. Mulajul din ghips, precum și sculptura au fost efectuate de sculptorul francez Paul Landowski. Sculptorul român Gheorghe Leonida a fost inclus de către acesta în echipa care a început să lucreze la statuia gigantică de la Rio de Janeiro în 1922, fiind însărcinat să realizeze capul statuii Mântuitorului. Materialul de construcție este beton armat, acoperit cu un strat de mozaic. În orașul bolivian Cochabamba a fost amplasat un monument asemănător, care depășește cu 8 m înălțimea monumentului brazilian. În prezent există în Brazilia și Portugalia mai multe copii ale statuii.

Rio de Janeiro1

Locuri și parcuri, rezervații, grădini și spații de relaxare în Rio Janeiro sunt numeroase: pădurea tropicală urbană Tijuca cu cei 32 km², grădina botanică din zona Sul, pe 54 ha, fondată în anul 1808 de regele John VI al Portugaliei, Parque Lage, un castel cu grădini, Parcul Quinta da Boa Vista,o fostă grădina din secolul al XIX-lea care a aparținut iezuiților sau Parcul Ecologic Municipal de Prainha.

Muzeele sunt numeroase și acoperă teme diverse: Muzeul Vieții, Muzeul Aerospațial, Muzeul Național, Muzeul Imperial, Muzeul de Arte Frumoase și Muzeul de Imagini și Sunete. Treptele Escadaria Selarón sunt faimoase, lucrarea artistului din Chile, Jorge Selarón care le-a creat ca un tribut al său pentru brazilieni, sunt un punct de interes în Rio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.