San José este capitala și cel mai mare oraș din Costa Rica, fiind de asemenea și capitala provinciei San José, situat în centrul țării. Orașul San José se află pe un platou muntos, la o altitudine de 1170 metri, ceea ce face ca clima să fie bună, nici prea frig și nici călduri toride.

Orașul are o populație de aproximativ 500.000 locuitori în cantonul San José. Ultimii ani ai secolului al XX-lea a fost o perioadă de creștere rapidă demografică, avându-se în vedere că în anul 1950 populația număra doar 86.900 locuitori. San Jose este capitala şi cel mai mare oraș din Costa Rica, țară cu circa 4,5 milioane locuitori, al cărei nume se traduce prin țărmul bogat. San Jose este centrul politic şi economic al țării, denumit de localnici Chepe. În prezent, capitala San Jose este orașul cu cele mai scumpe proprietăți din regiune, conform datelor Băncii Inter-Americane de Dezvoltare. Deși a fost cândva una dintre cele mai sărace foste colonii, Costa Rica a avut un ritm rapid de dezvoltare economică după declararea independenței din secolul al XVIII-lea, ajungând să fie una dintre cele mai prospere țări din regiune.

Cu o istorie de mai puțin de 300 ani, San Jose a devenit capitală în anul 1823 şi este un oraș cu aer european, datorită numărului mare de imigranți spanioli Costa Rica este una dintre cele mai atractive ţări pentru pensionarii americani, care reprezintă mai bine de un procent din populația totală a țării. Aceștia sunt atrași în principal de frumusețea sălbatică a zonei, ei au investit sume importante în piața imobiliară locală şi cu precădere în orașul San Jose. Cu peisaje exotice şi plaje superbe de la Oceanul Pacific şi Marea Caraibilor, Costa Rica este una dintre cele mai apreciate destinații din America Latină, cu o industrie a turismului ce valorează peste două miliarde dolari. În anul 1949, armata Costa Ricăi a fost desființată, devenind astfel prima şi una dintre puținele țări din lume fără o armată permanentă.

Capitala Costa Rica, San Jose, este gazda celor mai importante muzee ale țării, incluzând Muzeul de Artă şi Muzeul Național, cuprinzând colecții importante de specimene naturale şi artefacte arheologice. În orașul San Jose Muzeul Culturii Populare este un punct turistic căutat. Turiștii amatori de istorie vor dori să viziteze Monumentul Național Guayabo, cel mai important sit arheologic de pe teritoriu costarican, construit între anii 300 î.e.n.-.400 e.n. Locul prezintă un apeduct vechi de 700 de ani, încă funcțional.

Pentru relaxare, o vizită la spa-ul de lux de la Los Altos de Eros din Guancaste este binevenită. Pentru iubitorii ecologiei și a avantajelor acesteia în stațiunea Tabacon Grand Thermal Resort din Alajuela, se poate profita într-una dintre cele mai bune stațiuni ecologice din lume. Cea mai impresionantă clădire din San Jose este Teatrul Național, iar Muzeul Jadului, deține cea mai mare colecție de jad și obiecte din piatră prețioasă din lume. Alte atracții turistice sunt: Muzeul Aerului, Grădina Zoologică Simon Bolivar, Piața Centrală, Piața Democrației și Parcul Morazan. San Jose, orașul din inima Costa Ricăi este un oraș dinamic, aflat în plină expansiune cu o treime din populația țării care locuiește în San Jose, în eleganta suburbie Escazu sau în cartierele populare.

San Jose se poate mândri cu o bogată tradiție culturală autohtonă și spaniolă, un mixt unic. Influența occidentală este cea mai vizibila în acest oraș unde restaurantele sunt bune, mall-urile sunt dotate cu aer condiționat, clădirile de birouri sunt moderne și străzile mereu aglomerate în centru. Josefinos, așa cum se numesc locuitorii capitalei San Jose sunt cunoscuți pentru volubilitatea, prietenia și ospitalitatea de care dau dovada fata de vizitatori, rădăcinile latine fiind evidente.

Alte atracții din oraș sunt piața centrală, piața democrației, muzeul copiilor, muzeul aurului pre columbian, grădina zoologică Simon Bolivar, clădirile numeroase construite care amestecă stilul colonial spaniol cu arhitectura modernă, Clădirea Adunării Legislative ți Catedrala Metropolitană. San Jose se află pe locul patru între orașele Americii Latine cu cea mai bună calitate a vieții.

Orașele din jurul lui San Jose sunt frumoase: orașul Cartago a fost întemeiat în anul1563, ca prima capitală. Desi majoritatea clădirilor istorice au fost distruse de cutremure, Bazilica este o bijuterie arhitecturală. Se pot face excursii spre valea Orosi, unde se află cea mai veche biserică colonială din Costa Rica. Și gastronomia din San Jose este un must do, mâncărurile extrem de picante se datorează Mexicului, însă uneori mâncarea nu este așa picantă datorită faptului ca se folosesc vase mari unde aromele se amestecă. 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ