Orasul San Sebastian se afla in Tara Bascilor, Spania, fiind una din cele mai cunoscute statiuni balneare spaniole. Orasul este situat pe coasta Golfului Biscay, la 20 de kilometri de granita cu Franta. Economia sa se bazeaza in special pe turism si comert, fiind un port important cu deschidere spre Oceanul Atlantic.

San Sebastian1

Cele mai vechi dovezi ale existentei umane pe teritoriul orasului San Sebastian dateaza de acum mai bine de 24.000 de ani si constau in unelte de vanatoare. Inceputurile orasului sunt invaluite in mister – se crede ca, in perioada in care Imperiul Roman stapanea zona Spaniei, orasul de astazi era atunci asezarea Varduli. A urmat o perioada in care nu a mai fost scrisa nicio informatie legata de oras – abia in anul 1014 s-a consemnat ca Manastirea Sfantul Sebastian a fost donata abatiei din Pamplona.

In Epoca Moderna, orasul San Sebastian a intrat intr-o perioada de declin, teritoriul sau fiind prins in razboaiele dintre Spania si Franta. Toate aceste lupte au lasat urme adanci, populatia riscand sa moara de foame. Lucrurile au inceput sa se schimbe in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, cand orasul a devenit resedinta regala pentru Ludovic al XIV-lea al Frantei si Infanta Maria Teresa a Spaniei. Secolul al XVIII-lea a venit cu o imbunatatire din punct de vedere economic, insa lucrurile au luat o turnura negativa incepand cu sfarsitul aceluiasi secol.

Mai mult, in anul 1808, orasul a fost cucerit de trupele lui Napoleon, iar in anul 1813 a fost capturat de portughezi si britanici, care l-au incendiat. O singura strada a reusit sa ramana neatinsa de flacari, strada care a fost denumita “31 August”, pentru ca in acea data s-a produs nefericitul eveniment. La scurt timp dupa ce San Sebastian a fost pus la pamant, autoritatile au inceput refacerea lui, cele mai multe dintre cladirile istorice ale orasului datand din acea perioada.

San Sebastian11

Dupa ce in secolele XVIII – XIX a oscilat intre perioade de declin si perioade glorioase, in prima jumatate a secolului XX San Sebastian a devenit destinatia preferata a multor politicieni renumiti si a unor oameni de cultura, precum Leon Trotsky sau Mata Hari. Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat in anul 1923, cand dictatorul Miguel Primo de Rivera a venit la conducerea Spaniei. Acesta a interzis multe lucruri, printre care si jocurile de noroc, iar San Sebastian avea unul din cele mai cunoscute cazinouri spaniole.

In anul 1930, republicanii au semnat “Pactul de la San Sebastian”, in urma caruia Spania a devenit din nou republica. Insa noul regim nu a fost pe placul anarhistilor, socialistilor si comunistilor, care au opus rezistenta. Sase ani mai tarziu a izbucnit Razboiul Civil Spaniol, care a avut urmari grave pentru oras: aproape 400 de oameni au fost executati si foarte multi copii au fost trimisi in tari straine. Populatia orasului San Sebastian s-a micsorat considerabil, iar cei care au rezistat si au ramas in el s-au luptat cu saracia si foametea.

Salvarea a venit din partea industriei, care a inceput sa se dezvolte intr-un mod neasteptat. Acest lucru a dus si la dezvoltarea scolilor in limba basca. Incetul cu incetul, San Sebastian a inceput sa isi revina din punct de vedere economic si s-a produs o imigrare in masa, spanioli din toate colturile tarii mutandu-se in acest oras in speranta unui trai mai bun. Astazi, San Sebastian se bucura de un numar foarte mare de turisti, veniti sa isi petreaca vacantele pe plajele sale.

Obiective turistice

San Sebastian111

Parte Vieja (Partea cea Veche) este centrul istoric vechi al orasului San Sebastian, care a fost delimitat de celelalte parti ale orasului, pana in 1863, de ziduri groase. Parte Vieja este impartita in doua regiuni, fiecare dintre ele avand in centru cate o biserica: Biserica Sf. Vicentiu si Biserica Sf. Maria. Locuitorii celor doua regiuni au nume diferite – joxemaritarrak si koxkeroak. Parte Vieja este unul din locurile preferate ale turistilor si ale tinerilor din oras, pentru ca este plin de baruri si restaurante. Locul este unul pitoresc, peisajele fiind completate de micul port al pescarilor si de casutele cu doua etaje aflatae la poalele muntelui Urgull.

Palatul Miramar dateaza din anul 1893, fiind construit pentru familia regala, care ducea lipsa de o resedinta oficiala in orasul San Sebastian. Palatul se afla la intersectia dintre plajele Ondarreta si La Concha. Initial, pentru ca gradinile palatului fusesera amenajate foarte aproape de mare, arhitectul care s-a ocupat de proiect a construit si un tunel, acesta facand legatura cu cartierul Antiguo. Tunelul era atat de mare, incat prin el se putea circula cu tramvaiul. Astazi, tunelul este strada care formeaza promenada de la plaja La Concha. Dupa ce regina Maria Cristina a murit, Palatul Miramar a fost mostenit de Alfonso al XIII-lea, insa guvernul spaniol i l-a confiscate pentru a-l transforma in resedinta a presedintelui republicii. Astazi, palatul este un obiectiv turistic la mare cautare, gradinile sale umplandu-se de localnici si turisti.

San Sebastian1111

Podul Maria Cristina este unul din cele mai cunoscute poduri din orasul San Sebastian, fiind denumit dupa regina Maria Cristina. Podul a fost construit initial din lemn, in anul 1893, avand rolul de a face legatura dintre anumite zone ale orasului. Podul de piatra a fost inaugurat in 1905, in cadrul unei ceremonii fastuoase.

Catedrala Bunului Pastor San Sebastian (Catedral del Buen Pastor de San Sebastian) este o catedrala in stil gotic, resedinta a diocezei orasului. Este cea mai mare biserica din provincia Gipuzkoa, fiind ridicata in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Orga ei, adusa in catedrala in 1954, a fost la momentul respective cea mai mare din Spania.

Piazza de la Constitucion (Piata Constitutiei) dateaza din anul 1817, fiind realizata dupa planurile arhitectului Ugartemendia, care s-a ocupat de cele mai multe cladiri ale orasului San Sebastian, construite dupa marele incendiu din 1813. Piata se remarca prin cladirile sale, ale caror geamuri poarta deasupra cate un numar, acesta reprezentand numarul boxei din care se priveau luptele cu tauri.

San Sebastian11111

Orasul San Sebastian este apreciat si pentru cele trei plaje ale sale: La Concha, Zurriola si Ondarreta. Playa de la Concha se afla aproape de centrul orasului si este cunoscuta si pentru Promenada La Concha, foarte aglomerata in weekend-urile insorite. Plaja are 1350 de metri lungime si este cea mai mica dintre cele trei, insa cea mai populara. Golful La Concha include si Insula Santa Clara, considerata una din simbolurile orasului. Plaja Zurriola este preferata pasionatilor de surf, dar si a altor sporturi nautice. Plaja Ondarreta se afla in cartierul Antiguo si are aproape jumatate din lungimea plajei La Concha. Aceasta plaja este preferata localnicilor.

Orasul San Sebastian este unul vioi si datorita festivalurilor pe care le sustine, poate cel mai cunoscut fiind cel de film. Prima editie a avut loc in anul 1953 si a continuat neintrerupt pana in prezent, iar astazi festivalul este cotat ca fiind unul din cele mai bune. Numerosi actori cunoscuti sunt prezenti pe covorul rosu anual, premiile castigate de ei avand o importanta deosebita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.