Saraievo este capitala Bosniei și Herțegovinei, o țară situată în Peninsula Balcanică din sudul Europei. Sarajevo a fost în centrul mai multor evenimente importante din istoria lumii, fiind una dintre cele mai interesante atracții turistice din Europa. Are în jur de 400.000 de locuitori și este un oraș vibrant și aglomerat. Orașul este renumit pentru diversitatea sa religioasă și culturală.

Clădirea primăriei
Clădirea primăriei

Străzile cu pavaj ale orașului vechi sunt o atracție pentru turiști, aici este o zonă cu biserici catolice, ortodoxe, sinagogi, moschei și magazine în stil oriental. Turiștii pot învață despre oraș prin tururi de mers pe jos care sunt organizate cu ghizi locali pentru a afla mai multe despre istoria orașului. Clădirea primăriei reprezintă cel mai frumos și cel mai reprezentativ edificiu din perioada austro-ungară, construit în stil pseudo-maur. Ca sursă de inspirație în acest proiect a servit moscheea Kemal al II-lea din Turcia. Clădirea Primăriei a fost oficial deschisă și pusă în folosință în anul 1896.

Muzeul Național Bosnia și Herțegovina
Muzeul Național Bosnia și Herțegovina

Muzeul Național Bosnia și Herțegovina este format din patru pavilioane conectate cu o terasă la intrare și o Grădina Botanică în centru. Arhitectul acestui complex și supraveghetorul principal al lucrărilor de construcție a fost Karlo Paržik. O atenție specială o fost acordată departamentului etnografic. Construcția complexului a durat între anii 1909-1913. Dealurile din jurul orașului Saraievo oferă priveliști fantastice asupra orașului. Dar pentru siguranță, turiștii sunt sfătuiți să urmeze drumurile asfaltate și trotuarele marcate și să nu meargă în zonele împădurite. Dealurile oferă, de asemenea, oportunitatea de a explora viață bosniacă suburbană, vizitatorii pot vedea inclusiv una dintre moscheile din lemn care au supraviețuit de dinainte de război.

Cetatea Galbenă este situată pe deal și de acolo se poate vedea panorama orașului. Se poate face o plimbare prin cimitirul războiului, la capătul de est al orașului vechi, acesta fiind locul unde au fost înmormântați cei care și-au dat viața în timpul războaielor mondiale. Cimitirul cu pietre de marmură albă este o amintire a tragediei ce a durat mai mult de două decenii. Zona Vrelo Bosne reprezintă începutul râului Bosna în care apa este pură și rece ca gheața, la mai puțin de 20 minute de mers pe jos din centrul orașului. Aici turiștii se pot bucura de mediul rural, un lucru unic pentru un oraș mare și se pot plimba într-un parc frumos, cu o zonă de picnic. Hanul Morica localizat în orașul vechi este unicul han păstrat din perioada otomană din Sarajevo. Primul etaj era folosit pentru cazare în cele 43 de camere pentru turiști, majoritatea dintre ei fiind comercianți. Astăzi hanul găzduiește un magazin de covoare și un restaurant tradițional, decorat cu gravuri care explică poemele Rubaiyat ale lui Omer Khayam, faimosul poet persan din secolul al XII-lea.

Podul Latin
Podul Latin

Podul Latin și Podul Roman situate pe răul Bosna sunt păstrate în forma lor inițială, adevărat comori istorice. Muzeul Național, conține exponate ale istoriei naturale și umane din Bosnia și Herțegovina, inclusiv o expoziție de case în stil tradițional turcesc din Saraievo, ce datează din secolul al XIX-lea, o vastă colecție de insecte și mamifere împăiate și o secțiune de geologie, cu mostre din întreaga lume, inclusiv meteoriți. Muzeul Tunelului Saraievo expune un tunel care a fost folosit pentru a accesa zona aeroportului în timpul asediului pentru a face aprovizionarea orașului de pe feribot. Tunelul în sine este în grădina unei case.

Citește și:  Statiunea Kusadasi: Obiective turistice Turcia - Kusadasi

Muzeul Orașului Saraievo, amplasat în Orașul Vechi a fost recent deschis, prezentând dezvoltarea orașului din perioada pre-istorică, romană, otomană, austro-ungară și modernă. Prețul biletului de acces include și o băutură tradițională servită la intrare. Piesa centrală a muzeului este o machetă a orașului vechi.

Moscheea Begova
Moscheea Begova

Moscheea Begova este considerată perla arhitecturii otomane medievale și este un loc special pentru turiști. Este una dintre cele mai mari moschei din regiune și, pentru mulți, cea mai frumoasă. Moscheea Bey are câteva sute de ani și este cea mai mare și cel mai important proiect al guvernatorului otoman care este îngropat în curtea moscheii. Alte moschei care se pot vizita sunt Moscheea Gazi Husref și Moscheea Careva.

Catedrala ortodoxă este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Balcani, ea fiind dedicată Sfintei Fecioare și a fost construită la inițiativa cetățenilor orașului între anii 1863-1868. Arhitectura clădirii și detaliile decorative sunt impresionante.

Catedrala Sarajevo
Catedrala Sarajevo

Designul Catedralei Saraievo a fost făcut de către arhitectul Josip Vancaš care a combinat elemente de stil romanic și gotic, creând astfel un stil unic care distinge această biserică.

Aleea din Ilidza cu platani și castani, având o lungime de 3.5 km, reprezintă cea mai frumoasă alee din Bosnia și Herțegovina. Aleea este formată din 726 de arbori de platani și arțari, plantate în două rânduri, în anul 1892 și zeci de castani sălbatici plantați în anul 1888. Acest tunel verde a reprezentat întotdeauna o atracție turistică autentică și un loc special pentru iubitorii naturii.

Bezistan
Bezistan

Piață Bezistan a fost construită în mijlocul secolului al XV-lea și a reprezentat locul principal al unei noi așezări. Proiectarea pieței a fost făcută după modelul unui suk arab (piață), o linie de loturi spațioase legate de un complex de străzi mici. Piața este în uz din anul 1896. O altă piață ce poate fi vizitată este piața acoperită Gazi Husref. Grădina Botanică a Muzeului Național este situată în partea centrală a orașului, fiind înființată în anul 1913. Suprafața grădinii este de 14.270 de metri pătrați și are mai mult de 2.000 de specii de plante. Grădina conține colecții valoroase, specii endemice, relicve terțiare, rarități florale și arbori exotici precum: cireșul japonez, sequoia și ginkgo biloba. Fântâna din partea centrală a grădinii, înconjurată de vegetație amplă este un punct de atracție.

În apropierea orașului Saraievo este o așezare neolitică, Butmir, care este una dintre primele așezări umane din această zonă. Complexul conține o colecție veritabilă de artefacte din ceramică.

Sarajevo1

La doar 25 km de Saraievo există un loc în munții din Bjelasnica și Igman care este ideal pentru activități sportive ca hiking, escaladări și plimbări.
Zona Bijambare, împreună cu peștera Bijambare, este o destinație ce oferă turiștilor oportunitatea de a admira splendoarea naturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.