Orașul Thimphu este orașul capitală al regatului Buthan. Orașul situat în partea central vestică a țării a devenit capitală în anul 1961. Populația este de aproximativ 80.000 de locuitori, iar orașul se întinde de la nord la sud pe valea râului Wang Chuu (Thimphu Chuu). Înainte de anul 1960 Thimphu era o așezare micuța, dar a fost dezvoltată de regele Jigme Dorje Wangchuk cu scopul de a muta aici capitala de la Punakha.

Orasul Thimphu1

Așezarea constă dintr-o serie de cătune răsfirate de-a lungul văii: Motithang, Changangkha, Changlimithang, Langchupakha și Taba, unele din ele fiind cartiere ale noului oraș. Principatul întemeiat de populația thepu în secolul al VIII-lea a fost ocupat de tibetani în secolul al IX-lea, care au impus lamaismul (din secolul al XII-lea ca religie de stat). Bhutanul nu are relații diplomatice cu țara vecină din nord, China.

Sub dinastia Wangchu, țara a cunoscut pacea și dezvoltarea economică. Al treilea rege al dinastiei Jigme Dorji Wangchuck a făcut cele mai importante reforme, desființând iobăgia și dând pământ oamenilor. Din anul 1961 orașul a cunoscut o dezvoltare puternică, mai lentă la început și mult mai rapidă după anul 1974 când a fost încoronat cel de-al patrulea rege. Thimphu, capitala statului Bhutan, este cel mai mare oraș din îndepărtatul regat himalayan.Thimphu deține hoteluri de cinci stele, foarte multe restaurante și câteva cluburi de noapte.

Tashichhoe Dzong
Tashichhoe Dzong

Obiectivele care pot fi vizitate în Thimphu sunt în general mănăstiri construite în stil butanez specific, de tip fortăreață numite dzongs: Tashichhoe Dzong este o mănăstire fortăreață situată pe malul vestic al râului Wang Chuu numită și Fortress of the Glorious Religion. Clădirea impozantă care se poate vedea acum a suferit câteva renovări și reconstrucții de-a lungul timpului din cauza incendiilor și a cutremurelor de pământ. Mănăstirea are în partea estică două intrări, una ce duce la centrul administrativ și una ce duce la centrul monastic. Intrările înfățișează statui ale celor patru paznici ai punctelor cardinale, iar curtea este foarte spațioasă cu turnul central ce separă centrul monastic din nord de restul curții.

Simtokha Dzong
Simtokha Dzong

Simtokha Dzong se presupune a fi cea mai veche mănăstire fortificată, fiind ridicată în anul 1629 de primul rege al Butan-ului, numită și Palace of the Profound Meaning of Secret Mantras. A fost atacată de mai multe ori în secolul al XVII-lea, dar a fost reconstruită. Este destul de mică, de numai 60 de metri pătrați și este situată la aproximativ 5 km la sud de Thimphu. Locația găzduiește una din primele școli ce preda limba dzongkha în Institutul Pentru Studii de Limbă și Cultură, unde cei ce promovează devin profesori, atât călugări cât și oameni simpli.

Mănăstirea Dechen Phodrang
Mănăstirea Dechen Phodrang

Mănăstirea Dechen Phodrang este o mică mănăstire budistă aflată la nord de Thimphu. Din anul 1971 a fost transformată în școală monastică cu 450 de elevi înscriși pentru un curs de 8 ani și cu 15 membri ai echipei de profesori. Biserica păstrează și o serie de artifacte butaneze vechi, niște picturi din secolul al XII-lea și statuia lui Namgyal.

Palatul Dechencholing
Palatul Dechencholing

Palatul Dechencholing este situat la nord de orașul Thimphu, pe malul estic al râului și a fost reședința bunicii regelui. Regele Jigme Singye Wangchuck s-a născut aici pe data de 11 noiembrie 1955, dar locuiește acum în palatul Samteling. Buddha Dordenma este o statuie de bronz a lui Buddha și se află în construcție printre ruinele Kuensel Phodrang. Această locație a fost palatul lui Sherab Wangchuck. Statuia gigantică va domina peste alte 100.000 de statuete Buddha mai mici făcute din bronz și aurite. Când va fi terminată statuia, va fi cel mai mare Buddha din lume, cu o înălțime de 51.5 m. Mănăstirea Tango este construită în același stil, numit dzong fashion, cu pereții semicirculari care acoperă locul de meditații și miracole ale sfinților din secolul al XII-lea. Lângă roțile de rugăciune sunt plăci gravate și în curtea interioară sunt portretele unei dinastii locale care a trăit aici.

Citește și:  Palatul Hofburg: Obiective turistice Austria - Viena

Orasul Thimphu11

Bhutan se află între India și China, fiind cunoscută drept țara fericirii, după ce a fost calculat un indice al fericirii în rândul locuitorilor săi. Această țară fără ieșire la mare a fost total izolată până când a fost deschisă vizitatorilor străini, în anul 1974. Televiziunea și internetul au ajuns la Bhutan de abia în anul 1999, potrivit Reuters. Autoritățile din Bhutan au fost precaute, temându-se de faptul ca străinii ar putea distruge cultura unică a acestei țări și tradițiile sale, astfel că turismul a fost limitat la început. Deși aceste presupuneri s-au diminuat, numărul turiștilor este restricționat prin aplicarea unei taxe de 250 de dolari pe zi, plătita în avans, acest cost incluzând mesele, cazarea, un ghid turistic și transportul intern.

Atracțiile turistice de aici sunt numeroase și din toate punctele de vedere diferite de alte locuri prin specificul lor, împrumutat din specificul locului: Institutul Național pentru Zorig Chusum, Biblioteca Națională, Institutul Național pentru Medicină Tradițională, Muzeul Național pentru Textile, Studioul Voluntary Artists, Academia pentru arte Royal Academy of Performing Arts. Aici se pot admira mănăstiri ( sau Dzongkha, lhakhang sau gompa), temple budiste ca Changangkha Lhakhang, unul dintre cele mai vechi din zonă, Zangthoperi Lhakhang, locul de rugăciune de la The National Memorial Chorten, Statuia lui Sakyamuni Buddha, Muzeul National Folk Heritage Museum, Galeria Alaya-Chubachu sau Water Dragon Gallery, Parcurile-Rezervații Naționale Takin Preserve din Motithang, rezervații pentru hibridul rezultat dintre capră și vacă, Grădina Botanică și Parcul Coronation, Școala de Arte Tradiționale Zorig Chusum School of Traditional Arts (pictură, sculptură în lemn și bambus, tâmplărie, metal, bijuterii de aur și argint, țesătorie, piele și lucrări de hârtie), Piața orașului Thimphu sau Centenary Farmers Weekend Market, Librăria Jigme Dorji Wangchuk.

Orasul Thimphu111

Aici se organizează festivaluri de gen religios cum este Thimphu Drupchen sau Thimphu Tshechu, ambele în octombrie sau Festivalul Mountain Echoes Literary Festival în august. Fiind o țară atât de specială pentru turiști există locuri specifice pentru achiziționare de artizanat: centrul Yarkay Central, magazinul cu țesături Blue Poppy Bhutanese, piața de weekend market din Chubachhu, centrul Gagyel Lhundrup Weaving Centre, Handicrafts Emporium, magazinul cel mai mare Lungta, magazinul caritabil Taranyana Foundation sau Tara Handicrafts.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.