Palatul Baroc din Timişoara este unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice din Piaţa Unirii, adăpostind astăzi Muzeul de Artă din acest oraş.

Palatul a fost, iniţial, sediul Vechii Prefecturi şi a luat naştere prin unirea a două clădiri care au fost, apoi, supraetajate. A avut mai multe întrebuinţări de-a lungul anilor, printre primele fiind acelea de sediu al Oficiului Minier (1733) şi Casierie Militară (1735).

Palatul Baroc ziua
Palatul Baroc ziua

În anul 1751, atunci când administraţia camerală din Banat s-a separat de administraţia militară, a fost nevoie de găsirea unui loc potrivit în care guvernatorul să îşi amenajeze o reşedinţă. Poziţia locului s-a stabilit odată cu formarea Pieţei Unirii de astăzi şi construcţia Domului Romano-Catolic. Numele de “Palatul Baroc” a început să fie folosit în anul 1754 când contele de Vilana Perlas se stabileşte în clădire. Tot atunci clădirea este decorată în stil baroc, iar motivele folosite în ornamente duc cu gândul la Palatul Kinsky din Viena.

Până în anul 1848, Palatul Baroc a găzduit sediul Comitatului Timiş, iar până în anul 1860 a fost folosit de către Voievodina sârbească şi Banatul timișan. Din 1860 şi până în 1918, Comitatul Timiş revine în clădire, iar în timpul conducerii lor, elementele baroce sunt îndepărtate. Înfăţişarea pe care a luat-o atunci clădirea se păstrează şi astăzi.

Citește și:  Hotel Gerald's, Rădăuți - Cazare România
Baroc
Baroc

Până în anul 2008, când a fost amenajat Muzeul de Artă, Palatul Baroc a fost folosit şi de către Prefectura judeţului, de către trupele soevietice, care au stat în oraş între anii 1944 şi 1958 şi de de Institutul Agronomic. Acesta din urmă a părăsit clădirea în anii 1970 când au început să apară primele semne de degradare mai serioasă. Clădirea a intrat, apoi, în posesia Muzeului Banatului care a avut grijă să o restaureze.

palatul-baroc.jpg

Decizia de a înfiinţa un muzeu de artă în Palatul Baroc a venit ca urmare a faptului că monumentul se află amplasat într-un loc central, în care vin foarte mulţi vizitatori. Apoi, stilul arhitectural şi felul în care arată clădirea se potriveşte de minune cu profilul muzeului. Muzeul poate fi vizitat de marţi până duminică, iar studenţii şi pensionarii au parte de reduceri.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.