Palatul Kretzulescu (sau Crețulescu) este una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Bucureşti. Se află în sectorul 1, pe strada Ştirbei Vodă, lângă Parcul Cişmigiu. De altfel, una dintre intrările în parc se află în apropierea clădirii.

Palatul Kretzulescu1

Palatul poartă numele Elenei Kretzulescu, cea care a şi avut iniţiativa construirii lui. Această femeie provenea din două familii boiereşti influenţe, şi anume Kretzulescu şi Filipescu. A moştenit de la tatăl său mai multe case în capitală, care datau din anul 1718.

În anul 1902, a decis să le transforme pe toate într-un singur palat, cunoscut astăzi ca Palatul Kretzulescu. Arhitectul care a fost angajat să proiecteze somptuoasa clădire a fost Petre Antonescu, căruia i se datorează existenţa mai multor edificii importante din Bucureşti, cum ar fi Arcul de Triumf sau Palatul Primăriei.

Palatul Kretzulescu11

Palatul Kretzulescu a fost construit în stilul Renaşterii din Franţa, iar arhitectul, care abia absolvise Scoala de Artă din Paris, a trebuit să proiecteze o clădire care să oglindească prosperitatea pe care o avea oraşul la acea dată.

Astfel, Petre Antonescu a pus în aplicare tot ceea ce învăţase în Franţa, dar şi câteva din ideile inovatoare ale lui Ion Mincu, şi a ridicat o clădire măreaţă, care a devenit una din referinţele arhitecturale ale Bucureştiului, aşa cum şi-a dorit şi proprietara ei.

Se pot vedea şi câteva influenţe baroce în exteriorul Palatului Kretzulescu, prezente în special în ornamentele abundente şi diverse. Imediat după ce clădirea a fost finalizată, Elena Kretzulescu a amenajat o seră în aripa dreaptă, însă aceasta nu a mai fost păstrată. În anul 1927, palatul a fost vândut Primăriei din Bucureşti, care l-a transformat în Muzeul de Artă Religioasă.

palatul-kretzulescu.jpg

Începând cu anul 1972, în Palatul Kretzulescu se află sediul Centrului European de Învăţământ Superior al UNESCO (sau CEPES). Clădirea a fost renovată în 2003 şi rămâne una dintre cele mai impresionante edificii ale Bucureştiului.

Interiorul palatului, accesibil în cadrul unor evenimente speciale, este la fel de impresionant, cu săli decorate opulent, care găzduiesc frecvent evenimente culturale și expoziții. Vizitarea acestui palat oferă o fereastră spre lumea aristocratică a Bucureștiului de altădată.

Palatul Kretzulescu nu este doar un punct de interes turistic; clădirea joacă un rol activ în viața culturală a orașului, găzduind evenimente care promovează arta și istoria românească. În plus, apropierea de Parcul Cișmigiu oferă vizitatorilor o ocazie perfectă de a combina plăcerea de a explora istoria cu relaxarea în natură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.