Construit între anii 1904-1905, la ordinul inginerului Moskovits Miksa, şi aflat într-o zonă centrală, mai cu seamă pe Strada Republicii, Palatul Moskovits din Oradea este o bijuterie arhitecturală, fiind, totodată, una dintre cele mai impresionante clădiri de acest gen din oraş. Bogată combinaţie ornamentală, îşi are rădăcina în stilul întâlnit în anii 1900, acest grandios edificiu fiind inclus, de către Paul Constantin, în arhitectura secession muncheneza, respectiv în Lilienstil, cu sensul de stil floral.

palatul-moskovits.jpg

Mai mult, Palatul Moskovits urmează liniile unui ecletism incredibil pentru acea perioadă şi, în special, pentru ţara noastră, având, de asemenea, şi elemente specifice Art Nouveau, caracteristici ce se regăsesc, într-un joc fascinant de forme, pe faţada clădirii. Şi totuşi, acest gen de imobile erau foarte des întâlnite la noi în țară, însă, fără nicio îndoială, Palatul Moskovits este cel mai grăitor exemplu de arhitectură, din Oradea, pentru perioada în care a fost construit.

palatul-moskovits-judetul-bihor-monument-istoric.jpg

Spre exemplu, faţadele acestei clădiri sunt formate în concordanţă cu modelul aflat pe colţ, de regulă, un corp uşor rotunjit, ce se încheie cu coif sub formă de bulb. Balcoanele sunt la fel de impresionante, acestea unind cele două bovindouri, iar clădirea este cu atât mai interesantă cu cât pare că formează colţul străzii.

palatul-moskovits-judetul-bihor.jpg

De asemenea, elementele care decorează faţada, cum ar fi laurii, roata zimţată, sceptrul lui Mercur, nicovala, florile ș.a.m.d. au o simbolistică pe cât de clară, pe atât de interesantă. Trebuie să ştim, aşadar, că laurii simbolizează victoria, pe când sceptrul lui Mercur, comerţul. Nu lipsesc motivele animaliere, vegetale sau lucrările în stuc. În acelaşi timp, pe lângă aceste elemente, se mai află alte detalii care concentrează şi mai mult simbolistica lor.

Citește și:  Castelul Josika din Surduc: Obiective turistice Sălaj

turnul-de-la-palatul-moskovits-judetul-bihor.jpg

De pildă, sub unele ferestre, dar şi deasupra celor ale etajului întâi, se găsesc alte ornamente sculptate în formă de sul, acesta lăsând impresia că se desface parţial; ba chiar, acest sul, numit cartuş ornamental, are la mijloc diferite inscripţii. La parter, se află cele câteva vitrine goale ale magazinelor, ce par locuite de anii gloriei care au apus de mult.

fatada-de-la-palatul-moskovits-judetul-bihor.jpg

Poarta, realizată din metal, este iarăşi interesantă: prezintă un desen care urmează o linie curbă, aici fiind ilustrate trei flori, una dintre ele, şi anume cea din centru, având rădăcini, ceea ce poate fi interpretat ca un copac al vieţii. Toate acestea au fost realizate cu mult bun gust, mai ales că acest gen de detalii se continuă şi la feronăria scării, dar şi a grilajului unor uşi poziţionate la intrarea fiecărui apartament în parte. Acest edificiu a fost proiectat de arhitectul Rimanoczy Kalaman Jr.

detalii-de-pe-palatul-moskovits-judetul-bihor.jpg

Cu două etaje, un subsol şi un parter foarte înalt, Palatul Moskovits, cunoscut şi ca Palatul Moskovits Miksa, face parte din categoria clădirilor de mare importanţă din România, datorită bogăţiei elementelor ornamentale, precum şi perioadei în care a fost construit. Cei care vor să admire această clădire trebuie să ştie că Palatul Moskovits din Oradea, judeţul Bihor, se află pe Strada Republicii, colţ cu Parcul Traian. Mai mult decât atât, aceştia mai pot vedea şi Palatul Stern, dar şi Palatul Apollo.

palatul-moskovits-judetul-bihor-noaptea.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.