Peterhof sau Petrodvoret, ce dainuie peste portul Kronstadt din Sankt Petersburg si care domina Golful Finic, reprezinta un ansamblu de gradini palate. Lucrarile de constructie la acest complex impresionant au fost demarate de tarul Petru cel Mare, de indata ce s-a mutat capitala, in anul 1712, de la Moscova la Sankt Petersburg. De fapt, Peterhof se afla in apropierea portului Kronstadt, devenit un punct important al orasului la dorinta tarului.

Palatul Peterhof1

Dupa ce Petru cel Mare s-a stins din viata, au urmat alti tari care s-au aratat de-a dreptul fascinati de locatia complexului, drept pentru care au decis sa largeasca ansamblul, adaugand mai multe palate, conform gusturilor lor. In cele din urma, Peterhof avea sa devina un complex splendid din punct de vedere arhitectural, ilustrand bogatia si puterea de care se bucurau la acele vremuri conducatorii Rusiei.

Dainuind peste Golful Finic si aflandu-se pe o faleza de langa coasta, Peterhof a pornit prin ridicarea, in acest loc, a unui mic palat de lemn. In anul 1710, Petru cel mare a ordonat sa se ridice aici o constructie de lemn, insa prima structura importanta a fost Monplaisir, lucrarile de constructie la acest palat incepand in anul 1714. Pe parcursul anilor, Petru cel Mare a mai ridicat cateva palate, dar si o gradina franceza superba chiar pe coasta, astazi cunoscuta drept Gradinile de Jos.

Palatul Peterhof11

Si abia apoi, la 15 august 1723, urma ca ansamblul de cladiri sa fie inaugurat in mod oficial. Cea mai frumoasa cladire din Peterhof este, fara doar si poate, Marele Palat, la extinderea caruia a constribuit si imparateasa Elisabeta, intre anii 1745 si 1755.

Marele Palat se afla undeva in spatele Marii Cascade, cumva dominand-o. De mentionat este ca Marea Cascada este un sistem urias de fantani arteziene, spre fascinatia turistilor care vin aici. La baza acestui complex, stau pompele gravitationale, sistem care masoara nu mai putin de 22 de kilometri. In plus, la poalele Marii Cascade, sta un canal pe care se poate naviga si care se leaga de Golful Finic.

Citește și:  Castelul Goodrich din Anglia: Obiective turistice Anglia - Goodrich

Palatul Peterhof111

Dupa cum bine stim, Rusia a trecut printr-o serie de schimbari majore dupa Revolutia Rusa din anul 1917, mai ales ca multe dintre evenimentele importante de atunci au avut loc la Sankt Petersburg. Inevitabil, majoritatea constructiilor ce serveau drept resedinte imperiale au fost transformate in muzee de stat, odata ce ultimul tar, Nicolae al II-lea al Rusiei, fusesera inalturat. A fost si cazul complexului Peterhof, care, dupa Revolutia Rusa, mai cu seama in anul 1918, a devenit muzeu de stat.

Mai tarziu, respectiv in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, Peterhof a fost ocupat de germani incepand cu anul 1941 pana in 1944. Din nefericire, germanii au distrus multe parti ale complexului, vandalizandu-le, in definitiv, batjocorind o parte importante a istoriei Rusiei. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, edificiile din Peterhof au fost restaurate. Ba chiar, datorita importantei complexului, atat din punct de vedere istoric, cat si arhitectural sau cultural, situl a fost inclus, in anul 1990, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Palatul Peterhof1111

Nu incape nicio indoiala: Peterhof este una dintre cele mai importante mosteniri pe care Rusia imperiala le-a lasat in urma si, in acelasi timp, asemenea Sankt Petersburgului istoric, inclus de asemenea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, un testament cultural si istoric al tarului Petru cel Mare, unul dintre cei mai cunoscuti conducatori ai Rusiei din toate toate timpurile.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.