Parcul National Grand Teton se afla in statul Wyoming din Statele Unite ale Americii, in sudul Parcului National Yellowstone. Are aproximativ 130.000 de hectare si este alcatuit in mare parte din varfurile lantului muntos Teton Range, varfuri care se intind pe o lungime de 64 de kilometri.

Grand Teton1

De altfel, numele parcului provine de la cel mai inalt varf al lantului muntos, si anume Grand Teton (4.198 metri). Parcul National Grand Teton, Parcul National Yellowstone si John D. Rockefeller, Jr. Memorial Parkway (drumul care leaga cele doua parcuri) formeaza Marele Ecosistem Yellowstone (GYE). Acesta are o suprafata de 7.300.000 de hectare, fapt ce-l face sa fie unul din cele mai mari ecosisteme din lume.

Teritoriul Parcului National Grand Teton a fost locuit inca de acum 11.000 de ani, cand primul trib de nomazi a ajuns aici in anotimpul cald, pentru a cauta de mancare. La inceputul secolului al XIX-lea, primii exploratori ajunsi in zona au descoperit tribul de nativi Shoshone, iar in perioada 1810-1840 in regiune de desfasurau afaceri cu blana. Guvernul american a inceput sa exploreze zona imediat dupa ce au inceput expeditiile la Yellowstone, iar in anul 1880 s-au stabilit in zona denumita Jackson Hole primii colonisti albi. Aceasta zona este una de ses si a fost denumita asa de oamenii muntelui, care au intrat in vale dinspre nord si est, avand o puternica senzatie ca intra intr-o gaura.

Grand Teton11

Autoritatile americane au inceput sa introduca anumite masuri de siguranta pentru aceasta zona incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea, iar in anul 1929 a fost inaugurat Parcul National Grand Teton. Zona Jackson Hole a ramas una privata pana in 1930, cand John D. Rockefeller Jr. a insistat sa fie pusa si ea sub protectie – acest lucru s-a intamplat abia in anul 1950, desi ecologistul cumparase zona. Langa aceasta regiune se afla Jackson Lake, cel mai mare lac montan din cadrul parcului.

Astazi, Parcul National Grand Teton se afla in topul 10 al celor mai vizitate parcuri nationale din Statele Unite ale Americii – in jur de 2.5 milioane de oameni vin in fiecare an sa vada aceasta minunatie a naturii. In parc lucreaza in jur de 100 de angajati permanenti si aproape 200 de angajati sezonieri. Exista chiar si un aeroport in parc, Jackson Hole Airport, singurul aflat intr-un parc national. Aeroportul a fost declarat monument national, fiind extins de-a lungul timpului.

Citește și:  Rezervația Donkin: Obiective turistice Africa de Sud - Port Elizabeth

Grand Teton111

Parcul National Grand Teton are, in mare parte, ecosistemul originar – unele specii din cadrul florei si faunei exista inca din perioada preistorica. Printre acestea se numara in jur de 300 de specii de pasari, cateva zeci de specii de mamifere si pesti, cateva specii de amfibieni si reptile si peste o mie de tipuri de plante vasculare. Avand in vedere altitudinile mari din cadrul parcului, se intalnesc diverse zone de vegetatie, de la padurile de conifere si pana la tundra alpina. Au fost identificate sute de specii de muschi, licheni si flori salbatice si, desi cea mai mare parte din vegetatie se afla intr-o stare buna, parcul contine si cateva specii care sunt puse in pericol. Este vorba de doua tipuri de pin, care sunt distruse de un tip de ciuperca – aceasta slabeste copacul, care devine prada pentru carabusul de pin.

In ceea ce priveste fauna din Parcul National Grand Teton, specialistii au descoperit pana acum 61 de specii de mamifere. Interesant e ca in parc se gaseste lupul cenusiu, care a disparut din regiune la inceputul anilor 1900, fiind exterminat, insa cateva exemplare au fost reintroduse la Yellowstone si au migrat in acest parc. Alte animale prezente in parc sunt ursi grizzly, coioti, jderi, castori, veverite, pume, bursuci, marmote si altele. Printre cele peste 300 de specii de pasari identificate se numara bufnite, vulturi soimi si multe pasari cantatoare.

Grand Teton Muntele Moran
Grand Teton Muntele Moran

Parcul National Grand Teton este foarte popular printre alpinisti, avand in vedere cati munti include. Insa nici pasionatii de drumetii nu se pot plange, pentru ca traseele marcate au in total in jur de 300 de kilometri lungime. De asemenea, in cadrul parcului se poate pescui, dar se pot practica si sporturi extreme, cum ar fi rafting pe Snake River. Cei care vor sa stea cateva zile in parc o pot face cu usurinta – exista numeroase locuri pentru campare, dar si cabane pentru cei care vor mai mult confort.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.