Corcodelul cu gluga (Podiceps gallardoi) este o pasare acvatica nemigratoare care populeaza regiunile cu lacuri singuratice din sudul Americii de Sud.

Adultii au dimensiunile unei pasari de talie medie, cu lungimea de 32-34 cm si greutatea de 500-525 g. Penajul este predominat in alb si negru, doar pe cap prezinta o creasta neagra-cafenie prin care se diferentiaza foarte clar de celelalte specii.

De asemenea o particularitate a acestei pasari este ciocul ascutit si mic de culoare gri-inchisa. Penajul este asemanator la ambele sexe, ochii sunt mici, cu irisul de culoare rosie.

Aceste pasari prefera sa traiasca in grupuri mici pe lacurile izolate cu multe plante acvatice din zonele indepartate ale Patagoniei si sa ierneze in golfurile din zona coastei. Deseori pot fi intalnite in lacurile de la altitudini de 500-1200 m.

Corcodeii sunt inotatori si scufundatori excelenti, reusesc sa stea sub apa pana la 16 secunde, pentru a-si cauta hrana formata in principal din mici nevertebrate si melci, din namol. Ei isi captureaza prada de pe fundul apei, insa o inghit abia cand ajung la suprafata acesteia. Au obiceiul sa zboare doar pe timp de noapte, ziua daca fac acest lucru devin o prada destul de usoara pentru pasarile rapitoare.

In perioada clocitului, femela si masculul au miscari specifice prin care isi fac curte unul altuia, vin fata in fata si obisnuiesc sa-si miste energic capetele in sus si in jos. Cuibul lor plutitor este realizat destul de neglijent din materiale aduse de pe fundul apei. Se aseamana cu o aluviune si este amplasat cat mai departe de tarm, in stufaris.

Citește și:  Specii de păsări - Vezi video cu fugaciul roșu (Calidris canutus)

Femela depune in cuib de regula doar doua oua, care stau mai mult in umezeala si din care dupa eclozarea lor traieste doar un pui. Cand femela si masculul parasesc cuibul pentru a-si cauta hrana, isi acopera ouale cu plante acvatice, aduse de pe fundul apei. Principalii lor dusmani naturali sunt pescarusii Larus dominicanus care obisnuiesc sa prade ouale si puii acestora.

Inca din primele zile puii sunt ocrotiti si hraniti de parinti. Ei invata sa inoate destul de repede, dupa numai cateva zile intra deja in apa, la inceput fiind tinuti de parinti sub penajul lor de pe spate.

Corcodelul cu gluga face parte din ordinul Podicipediformes, familia Podicipedidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus. Ea este afectata in special de poluare si de perturbarea mediului de trai in perioada reproducerii. Unele exemplare sunt capturate accidental in plasele de pescuit ale pescarilor.

Video – Corcodelul cu gluga (Podiceps gallardoi): 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.