Huhurezul roscat este un pradator exclusiv nocturn care vaneaza dupa apusul soarelui si traieste in regiunile cu paduri mixte, de foioase si conifere din Asia, Europa si nord-vestul Africii. Poate fi observat la altitudini de pana la 1900 m.

Are corpul acoperit cu penaj in nuante de culori maronii-cafenii-crem, cu numeroase pete si dungulite, care ii ofera avantajul de a fi perfect camuflat in coronamentul copacilor. Are lungimea corpului de 37-39 cm, greutatea de 450-550 g si anvergura aripilor de 94-104 cm. Penajul este moale si dens, ii atenueaza sunetul produs de turbulentele aerului in timpul zborului lent. Comunica prin sunete caracteristice, variate, ce se aseamana cu un ,,tuit-tuu” sau ,,hoo-hoo”. Are capul mare si rotund, coada scurta, aripile largi cu marginile rotunjite, iar ochii mari, globul ocular tubular ce nu poate fi rotit, pentru a privi in lateral trebuie sa-si intoarca si capul. Hrana lor consta din mici mamifere si pasari. Au obiceiul sa inghita prada cu tot cu oase, par si pene, apoi sa regurgiteze partile nedigerabile sub forma unor ghemotoace compacte. Vaneaza cu usurinta in intuneric, are vederea foarte buna si poate percepe tridimensional sunetul datorita deschiderilor asimetrice ale urechilor. Auzul este excelent capteaza cel mai mic fosnet creat de un animal in stratul de frunze moarte sau aflate in stare de putrefactie pe sol, sau chiar in perioada lunilor de iarna sub stratul de zapada. Picioarele sunt scurte, robuste, au degete groase si gheare tari, ascutite si puternic curbate. Ciocul este scurt, robust, ascutit si puternic incovoiat.Huhurezul roscat, Strix aluco

Citește și:  Mreana, se recunoaște prin cele 4 fire de mustăți

Huhurezul roscat isi face cuibul in scorburile copacilor, la inaltime mare de la sol, sau ocupa cuibul ambandonat de alta pasare. In perioada lunilor ianuarie-mai masculul si femela sunt vazuti impreuna, in rest traiesc individual. Dupa imperechere femela depune in cuib un numar de 2-5 oua mici care au coaja alba si le cloceste timp de o luna. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de pasarea-mama timp de 4-5 saptamani, apoi incep sa zboare si parasesc cuibul. Puii care au eclozat primii sunt mai agresivi cu cei care apar dupa ei si au tendinta sa le ia hrana, astfel uneori cei mici ajung sa moara prin infometare. Masculul este foarte agresiv in aceasta perioada, isi apara cuibul si ataca pe oricine se apropie de cuib.

Huhurezul roscat este o pasare nemigratoare, are denumirea stiintifica de Strix aluco, face parte din ordinul Strigiformes, familia Strigidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Pasari de prada – Huhurezul roscat (Strix aluco):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.