Fazanii fac parte din categoria păsărilor de vânat și cuprind un număr bogat de specii. Majoritatea speciilor au penajul frumos colorat, iar picioarele scurte și golașe. Între mascul și femelă există un dimorfism sexual pronunțat, creat de penaj, care este mai atractiv la mascul.
Cel mai mare număr de fazani trăiesc în Asia, familia Phasanidae cuprinde zeci de genuri și foarte multe specii. Acestea preferă habitatele din zonele tropicale și temperate și sunt în general păsări nemigratoare.
Deși majoritatea speciilor sunt nemigratoare, ele se adaptează ușor la diverse habitate, de la păduri de foioase la zone deschise de câmpie.
Păsări din familia fazanilor – Phasianidae:

Phasianus colchicus
Specia Phasianus colchicus trăiește în Asia, Europa și America de Nord. Acest fazan este o specie nemigratoare, intens capturată de vănători. Masculul are penajul foarte frumos, mai ales capul impresionează prin nuanțele închise cu irizații verzi, purpurii și ciucurii roșii de pe față. Femela are coloritul mai șters, astfel poate fi diferențiată rapid de mascul. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de cel mult 89 cm și greutatea de 0,700-2 kg.

Fazanul argus
Cel mai mare fazan din lume are denumirea științifică de Argusianus argus. Este cunoscut cu numele de fazanul argus și are lungimea corpului de 1,9 m. Ca specie are un risc mic de dispariție și este o pasăre nemigratoare.
Masculul are coada lungă, iar pentru a-și impresiona femela scoate sunete stridente și își înfoaie penajul. Arealul său este alcătuit din regiunile din Asia de Sud-Est, Sumatra, Malacca, Borneo.

Fazanul-sanguin
Din genul Ithaginus fac parte fazanii-sanguini care populează regiunile din interiorul continentului asiatic, preferă jungla subtropicală, unii ajung până la altitudini foarte mari, în pădurile subalpine din munți.
Ithaginis cruentus marionae este o astfel de specie și are penajul viu colorat. Este cunoscut cu numele de fazanul-sanguin. Tot în același areal apare fazanul-urecheat care are denumirea științifică de Crossoptilon crossoptilon și are penajul predominant alb.

Fazanul lucios
În Tibet trăiește fazanul lucios cunoscut cu denumirea științifică de Lophophorus ihuysii, care are în jur de 4 kg, este la fel de mare ca un cocoș de munte (Tetrao urogallus). Are obiceiul de a zbura rapid în adâncul văilor, mai ales atunci când simte vreun pericol.

Fazanul-argintiu
Este o specie din regiunile din China și Himalaya. Face parte din genul Gennaeus și are denumirea științifică de Gennaeus nycthemerus. Această pasăre poate fi admirată la grădini zoologice din lume.

Fazanul-formozan
Are denumirea științifică de Phasianidae colchicus formosanus și apare în Taiwan.

Fazanul-verde
În Insulele Hondo, Izu și Sikoku este răspândit fazanul-verde. Această specie are denumirea științifică de Phasianidae colchicus verzicolor.

Fazanul-auriu
Alte specii de fazani care apar în grădinile zoologice sunt Chrysolophus pictus sau fazanul-auriu și Chrysolophus amherstiae sau fazanul-Amherst.

Fazanul-Bulver
În Insula Borneo apare frecvent fazanul-Bulver care are denumirea științifică de Lobiophasis bulweri. Se remarcă prin rectricele albe ca zăpada și lobii capului în ton albastru-intens.
Curiozități despre fazani
Fazanii sunt printre cele mai vechi specii de păsări de vânat domesticite de om, fiind menționați în scrieri antice din Grecia și Roma. Se crede că fazanul comun a fost adus în Europa din Asia cu peste 2000 de ani în urmă.
În plus, aceste păsări sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a zbura rapid pe distanțe scurte, putând atinge viteze de până la 60 km/h în zbor și 20 km/h pe sol. De asemenea, fazanii folosesc o varietate de sunete și mișcări pentru a atrage femelele în perioada de împerechere.