Fazanii fac parte din categoria păsărilor de vânat și cuprind un număr bogat de specii. Majoritatea speciilor au penajul frumos colorat, iar picioarele scurte și golașe. Între mascul și femelă există un dimorfism sexual pronunțat, creat de penaj, care este mai atractiv la mascul. Cel mai mare număr de fazani trăiesc în Asia, familia Phasanidae cuprinde zeci de genuri și foarte multe specii. Acestea preferă habitatele din zonele tropicale și temperate și sunt în general păsări nemigratoare.

Păsări din familia fazanilor – Phasianidae:

Phasianus colchicus
Phasianus colchicus

Specia Phasianus colchicus trăiește în Asia, Europa și America de Nord. Acest fazan este o specie nemigratoare, intens capturată de vănători. Masculul are penajul foarte frumos, mai ales capul impresionează prin nuanțele închise cu irizații verzi, purpurii și ciucurii roșii de pe față. Femela are coloritul mai șters, astfel poate fi diferențiată rapid de mascul. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de cel mult 89 cm și greutatea de 0,700-2 kg.

Argusianus argus
Argusianus argus

Cel mai mare fazan din lume are denumirea științifică de Argusianus argus. Este cunoscut cu numele de fazanul argus și are lungimea corpului de 1,9 m. Ca specie are un risc mic de dispariție și este o pasăre nemigratoare. Masculul are coada lungă, iar pentru a-și impresiona femela scoate sunete stridente și își înfoaie penajul. Arealul său este alcătuit din regiunile din Asia de Sud-Est, Sumatra, Malacca, Borneo.

Citește și:  Gâsca de vară (Anser Anser), cea mai mare dintre speciile de gâște
Crossoptilon crossoptilon

Din genul Ithaginus fac parte fazanii-sanguini care populează regiunile din interiorul continentului asiatic, preferă jungla subtropicală, unii ajung până la altitudini foarte mari, în pădurile subalpine din munți. Ithaginis cruentus marionae este o astfel de specie și are penajul viu colorat. Este cunoscut cu numele de fazanul-sanguin. Tot în același areal apare fazanul-urecheat care are denumirea științifică de Crossoptilon crossoptilon și are penajul predominant alb.

Lophophorus ihuysii
Lophophorus ihuysii sursa: pbase.com/image/133446870

În Tibet trăiește fazanul lucios cunoscut cu denumirea științifică de Lophophorus ihuysii, care are în jur de 4 kg, este la fel de mare ca un cocoș de munte (Tetrao urogallus). Are obiceiul de a zbura rapid în adâncul văilor, mai ales atunci când simte vreun pericol.

Gennaeus nycthemerus
Gennaeus nycthemerus sursa: lumeasatului.ro/articole-revista/cresterea-animalelor/5760-fazanii-de-decor.html

Fazanul-argintiu este o specie din regiunile din China și Himalaya. Face parte din genul Gennaeus și are denumirea științifică de Gennaeus nycthemerus. Această pasăre poate fi admirată la grădini zoologice din lume.

Phasianidae colchicus formosanus
Phasianidae colchicus formosanus sursa: inaturalist.org/taxa/710714-Phasianus-colchicus-formosanus

Fazanul-formozan are denumirea științifică de Phasianidae colchicus formosanus și apare în Taiwan.

Phasianidae colchicus verzicolor
Phasianidae colchicus verzicolor

În Insulele Hondo, Izu și Sikoku este răspândit fazanul-verde. Această specie are denumirea științifică de Phasianidae colchicus verzicolor.

Chrysolophus pictus
Chrysolophus pictus

Alte specii de fazani care apar în grădinile zoologice sunt Chrysolophus pictus sau fazanul-auriu și Chrysolophus amherstiae sau fazanul-Amherst.

Lobiophasis bulweri
Lobiophasis bulweri

În Insula Borneo apare frecvent fazanul-Bulver care are denumirea științifică de Lobiophasis bulweri. Se remarcă prin rectricele albe ca zăpada și lobii capului în ton albastru-intens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.