Patarusul (Troglodytes troglodytes) face parte din familia Troglodytidae, originara din tarile calde ale Americii. La noi in tara este cunoscut si sub denumirea de ,,ochiul boului”. De asemenea, este considerat piticul pasarilor noastre.

In Europa este raspandit foarte mult, el traind peste tot unde gaseste conditii convenabile. In Romania se intalneste in zonele impadurite ale Muntilor Carpati, pana la limita superioara a padurilor de conifere, toamna coboara la ses. Uneori ramane la noi si peste iarna.

Penajul sau este cafeniu-ruginiu pe partea dorsala, cu linii ondulate cafenii-inchise. Pe partea ventrala coloritul este cafeniu-deschis. Deasupra ochilor prezinta o banda ingusta de culoare alba-cafenie. Sub ea se afla un desen in forma de frau de culoare neagra. Este o pasare foarte mica, in forma rotunda, atinge cel mult 10 cm.

In general populeaza vaile, cu margini acoperite cu tufisuri si in apropierea carora curge o apa. De asemenea, apare la sate, in gradinile si parcurile oraselor. Se apropie mult de locuintele oamenilor, daca are in jur suficiente tufisuri dese si garduri vii. Acestea sunt scormonite cu o indemanare uimitoare.

Citește și:  Dinozaurul Abrosaurus, o “șopârlă delicată”, mică pentru un sauropod

pataras

Are obiceiul sa topaie pe sol ghemuita ca un soarece, examineaza totul, sta o clipa cu coada indreptata in sus, lasa sa rasune cantecul ei frumos si vesel si dispare iar in gardul viu, pentru  a urmari in continuare insectele, paianjenii si larvele lor, sau pentru a ciupi ici-colo cate o boaba.

Femela cloceste de doua sau mai multe ori pe an, un numar de 5-10 oua alb-galbui. Dupa ce sunt clocite 15 zile, ies puii care la inceput sunt golasi. Acestia sunt hraniti si aparati de ambii parinti.

Cantecul patarusului este armonios, cu sunete puternice, stridente si lungi.

Video – Patarusul (Troglodytes troglodytes):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.