Peștii osoși primitivi au scheletul neobișnuit, o parte este osos, iar o parte cartilaginos. Din grupul lor fac parte peștii-spada, peștii de namol, sturionii, peștii caiman, bichirii. Majoritatea trăiesc în apă dulce, doar puține specii pot fi găsite în ape salmastre sau dulcicole. Osteoglosidele sunt pești osoși care au dinți în zona limbii și a palatului gurii. Sunt specii care apar în apele dulci de la tropice și au forma corpului oarecum ciudată. Din grupul lor fac parte peștele-cutit, arapaima, peștele cu trompă de elefant, peștele-fluture de apă dulce, toate sunt specii carnivore, hrana lor este alcătuită în special din nevertebrate. Sarcopterygii sunt pești osoși care se apropie foarte mult de primele patrupede terestre. Cele mai reprezentative sunt protopterus annectens, coelacantul, djelleh și coelacantul indonezian.

Specii de pești osoși primitivi, osteogloside și sarcopterygi:

Peștele șip, specia Acipenser sturio
Peștele șip, specia Acipenser sturio

Peștele șip este o specie primitivă care trăiește în Oceanul Atlantic de Nord și Marea Mediterană. Are lungimea corpului de până la 3,5 m și greutatea de cel mult 315 kg. Este considerat o specie rară, apreciată de pescari pentru carne și caviar. Are denumirea științifică de Acipenser sturio.

Peștele-caiman
Peștele-caiman
Peștele-caiman, specia Lepisosteus osseus
Peștele-caiman, specia Lepisosteus osseus

Peștele-caiman este o specie foarte interesantă prin forma corpului, solzii rombici, maxilarele lungi și dinții ascuțiți. Are denumirea științifică de Lepisosteus osseus și face parte din categoria peștilor primitivi de apă dulce. Trăiește în apele dulci din centrul și estul Americii de Nord. Are lungimea corpului de 1,2-1,8 m si greutatea de până la 15 kg.

Peștele bichirul ornat - Polypterus ornatipinnus
Peștele bichirul ornat – Polypterus ornatipinnus

Bichirul-ornat este o specie din centrul și vestul Africii. Are denumirea științifică de Polypterus ornatipinnus și poate avea lungimea corpului de cel mult 40 cm și greutatea de 500 g. Acest pește primitiv poate respira aer atmosferic deoarece vezica sa gazoasă îndeplinește rolul de plămân primitiv.

Arapaima gigas, Foto: aquariumdomain.com
Arapaima gigas, Foto: aquariumdomain.com

Arapaima face parte din categoria osteoglosidelor și trăiește în apele dulci din nordul Americii de Sud. Are denumirea științifică de Arapaima gigas și este considerat unul dintre cei mai mari pești de apă dulce din lume. Are lungimea corpului de 2,5-4,5 m și greutatea de până la 200 kg.

Pestele trompa de elefant, Foto: les-z-animaux.e-monsite.com
Peștele cu trompă de elefant, Foto: les-z-animaux.e-monsite.com

Peștele cu trompă de elefant populează apele lacurilor, râurilor și mlastinilor din Africa Centrală și de Vest. Are denumirea științifică de Gnathonemus petersi și poate avea lungimea corpului de până la 23 cm și greutatea de 1 kg. Poate fi recunoscut usor dupa forma corpului prelungă, baza cozii ingustată și protuberanta de pe bărbie.

Citește și:  Cele mai ciudate animale din mare, vezi poze
Peștele-cutit, specia Notopterus chitala in acvariu
Peștele-cuțit, specia Notopterus chitala în acvariu

Peștele-cuțit este o specie din sudul și sud-estul Asiei, care face parte din categoria osteoglosidelor. Are denumirea științifică de Notopterus chitala și poate avea lungimea corpului de până la 87 cm. Prezintă o cocoașă pronunțată și înotătoarea dorsală îngustată.

Peștele-fluture de apă dulce, specia Pantodon bucholzi
Peștele-fluture de apă dulce, specia Pantodon bucholzi

În apele dulci din centrul Africii trăiește peștele-fluture de apă dulce care are lungimea corpului de până la 10-13 cm. Are corpul prevăzut cu aripioare pectorale ca niște aripi, aripioare pelvine cu radii prelungite și înotătoarea codală franjurată. Are denumirea științifică de Pantodon bucholzi.

Caelacantul, specia Latimeria chalumnae
Coelacantul, specia Latimeria chalumnae

Coelacantul este o specie de sarcopteryg care trăiește la adăncimi de cel mult 700 m în apele din vestul Oceanului Indian. Are denumirea științifică de Latimeria chalumnae și poate avea lungimea corpului de 1,5-1,8 m și greutatea de 65-98 kg. Este o specie în pericol de disparitie din cauza pereclitarii habitatului natural, el trăiește pe pantele stâncoase submarine, în grote și locuri măturate de curentii Oceanului Indian.

Specia Portopterus annectens
Specia Portopterus annectens

O alta specie de pește osos din grupul sarcopterygilor este Portopterus annectens. Această specie trăiește în apele lacurilor din vestul și centrul Africii. Are capacitatea de a supravietui într-un cocon din namol pe fundul lacurilor secate și astfel să aștepte venirea anotimpului ploios.

Peștele Djelleh, specia Neoceratodus forsteri s, Foto: forum.aquarienfotografie.net
Peștele Djelleh, specia Neoceratodus forsteri, Foto: forum.aquarienfotografie.net

Djelleh este un pește care trăiește în acumulări permanente de apă în estul Australiei. Are denumirea științifică de Neoceratodus forsteri și este o specie mare, cu lungimea corpului de până la 1,8 m și greutatea de aproximativ 45 kg. Cand nivelul de oxigen din apă scade, are capacitatea să iasă la suprafată și să respire prin plămâni.

Caelacantul indonezian, Foto: humairahmed.com
Coelacantul indonezian, Foto: humairahmed.com

Coelacantul indonezian are denumirea științifică de Latimeria menadoensis și trăiește în Oceanul Pacific. Este o specie în pericol de disparitie din cauza pescuitului excesiv. Are lungimea corpului de până la 1,6 m și greutatea de 65-98 kg.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.