Pestele-lup, Anarhichas lupusPestele-lup (Anarhichas lupus) este un mare rapitor care traieste in Oceanul Atlantic de Nord si Oceanul Arctic. Prefera apele de coasta si cele cu funduri stancoase, la adancimi de cel mult 600 m. Multe exemplare populeaza apele din Islanda, Golful Biscaya, Marea Barents, coastele Laponiei, Groelandei si Canadei.

Corpul sau este alungit si mult comprimat lateral, putand ajunge la lungimea de 1,5 m si greutatea de 24 kg. Capul este mare si rotund, gura pare enorma, falcile sunt puternice si prevazute cu dinti frontali conici si laterali asemanatori cu niste molari. Aripioarele pectorale sunt mari, adaptate pentru a se ancora bine pe fundul stancos al marii, iar cele ventrale lipsesc. Inotatoarea codala este mica, cea anala este relativ redusa, iar cea dorsala este lunga si ingusta, se intinde din apropierea capului pana spre pedunculul codal. Coloritul corpului pe cap, inotatoare, spate si laterale este gri-verzui-albastrui, cu nuante negre si rosiatice, iar pe partea ventrala este albicios cu pete inchise.

Citește și:  Broasca râioasă răgușită (Bufo gutturalis) are habitatul preponderent terestru

Pestele-lup (Anarhichas lupus)Hrana sa consta din moluste, crabi, homari, scoici, arici de mare, echinoderme, pe care le sfarama cu dintii si placa osoasa de pe cerul gurii.

Perioada de reproducere are loc in lunile de iarna, cand femelele depun ouale pe fundul apelor mai adanci, iar apoi acestea sunt pazite de masculi pana la eclozarea lor, o perioada de aproximativ 8 saptamani. Numarul de oua depus de o singura femela ajunge la 25000, iar dimensiunea acestora variaza intre 5-6 mm.

Pestele-lup face parte din ordinul Perciformes, familia Anarhichadidae. Acest peste este crescut in acvariile publice, iar carnea sa este apreciata de populatia tarilor nordice pentru aroma deosebita. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video –  Pestele-lup (Anarhichas lupus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.