Pisica de mare este un peste ce poate fi intalnit, de obicei, in apele de mica adancime, eventual de coasta, ale marilor temperate. Ea isi petrece mare parte din timp nemiscata, ingropata in nisip sau mal, complet sau partial, in apa deosebindu-i-se doar ochii mici si plapanzi. Ba chiar, este posibil sa nu fie observata. Se deplaseaza odata cu curentii. Acest peste face parte din ordinul Rajiformes, familia Dasyatidae.

pisica de mare

Ceilalti pesti din ordinul Rajiformes sunt prezentati ca avand un corp greoi, ei traind mai mult pe fundul marii. Corpul pisicii de mare este turtit dorso-ventral si are forma unui dreptunghi, respectiv romb, desi poate avea si o forma rotunjita, in functie de specie. Inotatoarele pectorale sunt sunt late si fixate pe laturile trunchiului, daca poate fi numit trunchi, de la cap pana la coada, iar cele dorsale sunt extrem de mici sau neclare. Fantele branhiale si narile se afla pe partea abdominala sau pe partea inferioara.

Pisica de mare are un organism plat, anvergura unora masurand chiar mai mult de 2 metri. Cea mai lunga pisica are aproximativ 4 m. De fapt, majoritatea informatiilor arata ca pisica de mare, in functie de tipul corpului, are un diametru de 25 centimetri si poate ajunge la aproximativ un metru. Cu toate acestea, lungimea medie poate atinge 60-70 cm si pestele putand cantari de la 6 la 16 kilograme.

Traieste in toate marile lumii, in zonele tropicale si subtropicale, dar si in Marea Neagra, existand aproximativ 350 de specii. De pilda, pisica de mare de apa dulce mai poate fi intalnita si in marile rauri sud-americane, precum Amazon sau Orinoco, cercetatorii numarand aproximativ 28 de astfel de pisici de mare. In general, acestea se hranesc cu raci, moluste, pesti mai mici sau mai mari (in functie de specie, locuri etc).

Chiar si atunci cand e intuneric, pisica de mare vede foarte bine, deoarece are ochii precum pisica domestica, respectiv se bucura de asa numitii ochi intensificatori de imagine. Are o coada lunga, in forma de bici, ce poarta in prima ei jumatate 1 sau 2 tepi veninosi, care pot atinge lungimea de 40 de centimetri.

Citește și:  Rechinul-taur (Carcharias taurus), embrionii săi sunt canibali

Acest peste cartilaginos, inrudit cu rechinul, reuseste sa se camufleze foarte bine in nisip sau in mal, reprezentand un adevarat pericol pentru oameni, mai ales ca obisnuieste sa traiasca in apele de mica adancime. Cei mai predispusi pericolului sunt turistii, localnicii sau chiar pescarii care o pot calca. Pisica de mare provoaca leziuni foarte dureroase. Desi veninul pisicii de mare este labil la caldura, se recomanda metoda apei calde, in jur de 45°, cat sa nu provoace arsuri. Oricum aceasta metoda este destul de controversata. Indicat este consultarea de urgenta a unui medic, deoarece veninul poate provoca moartea.

Potamotrygon leopoldi
Potamotrygon leopoldi

Cel mai frumos exemplar de apa dulce este pisica de mare Leopoldi sau Potamotrygon leopoldi – Black Devil Stingray (Potramotrigon, mai simplu), o specie endemica, adica o specie care traieste numai in anumite regiuni, numita si diamantul negru, datorita petelor albe imprastiate peste corpul de culoare neagra. Impatimitii pot cumpara acest peste pentru acvariu, desi este carnivor – deci exista riscul sa ramana fara ceilalti pesti din acvariu, daca se intentioneaza crearea un climat natural. Diametrul mediu al masculilor este de aproximativ 40 cm, pe cand cel al femelelor, de 50 cm.

Inainte de imperecherea propriu-zisa, masculul musca femela, acest pesti imperechindu-se, de regula, primavara. Nu trebuie omis din acest cadru faptul ca cercetatorii nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste momentul in care pisica de mare ajunge la maturitatea sexuala. Insa se cunoaste numarul de pui, acesta variind intre 2 pana la 9 urmasi. De asemenea, se mai stie si perioada de dezvoltare a pisicii de mare: are nevoie intre 4 luni pana la un an sa se dezvolte.

Va prezentam un video despre pisicile de mare:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.