Regiunea istorică Crișana se întinde pe teritoriul României şi pe cel al Ungariei, fiind limitată de râul Someș (nord), râul Mureş (sud), râul Tisa (vest) şi Munţii Apuseni (est). În anul 1920, regiunea a fost împărţită între cele două ţări vecine, fiind alcătuită din judeţul Bihor şi mare parte din judeţul Arad, respectiv comitatul Biharia şi comitatul Bichiş. Capitala tradiţională a regiunii este oraşul Oradea.

Numele regiunii istorice Crișana este strâns legat de Menumorut, care a fost menţionat într-o scriere ca fiind ducele teritoriului dintre Munţii Apuseni, Tisa şi Mureş. Acest teritoriu, considerat țară, era locuit de cozari şi avea reşedinţa la cetatea Biharea. În anul 896, maghiarii atacă această ţară, iar Menumorut pierde în luptă teritoriul din vest.

regiunea-istorica-crisana.jpg

În anul 1918, atunci când s-a înfăptuit Marea Unire, Crișana a fost unită cu România, alături de Transilvania, Banat şi Maramureş. Regiunea istorică, la fel ca şi celelalte, a putut să-şi păstreze un fel de autonomie locală, care constă în egalitatea religiilor şi a naţionalităţilor. Teritoriul are şi o stemă, care aminteşte de începuturile regiunii istorice, datate încă din Evul Mediu. Aceasta înfăţişează o acvilă, un turn de cetate (pentru Cetatea Bihariei) şi un scut despicat, baza stemei fiind albastră.

Citește și:  Pensiunea Cheile Tișiței, Lepșa - Cazare România

Obiective turistice în Crișana

Turiştii care ajung în această regiune istorică au multe posibilităţi de a petrece timpul liber. Pot face drumeţii şi excursii montane, pot escalada pereţii sălbatici ai munţilor, pot explora numeroasele peşteri de pe teritoriu sau se pot duce la tratament la Băile Felix. Printre principalele obiective turistice din Crișana, se numără:

  • Muzee: Palatul Episcopal (sau Muzeul Țării Crișurilor din Oradea), Muzeul de Artă (Arad), Muzeul Militar Național (Oradea);
  • Cetăți: Siria, Soimos, Ineului, Dezna, Ziridava (județul Arad), Oradea (județul Bihor);
  • Peșteri: Urșilor, Vântului, Drăcoaia, Porțile Bihorului, Cetatea Radesei;
  • Cascade: Valul Miresei, Iadolina, Săritoarea Iedului, Moara Dracului;
  • Chei: Galbenei, Turzii, Turenilor;
  • Biserici și mănăstiri: Biserica Roșie (Arad), Biserica cu Lună (Oradea), Mănăstirea Gai (Arad), Mănăstriea Feredeu (Siria), Mănăstirea Hodos-Bodrog (Arad), Mănăstirea Radna (Radna), Mănăstriea Sfintei Cruci (Oradea).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.