Timp de mai multi ani, Maldive a fost sultanat, intai sub protectie olandeza si apoi sub protectie britanica. In anul 1968, insulele Maldive au devenit republica, dar abia la trei ani de la independenta. In secolul 2 e.n. insulele au fost populate de emigranti veniti din Ceylon, India Meridionala (singhalezi si tamili) si de populatie din arhipelagul malaiez. In secolul 12 sosesc negustori arabi, care introduc islamismul si pun bazele unui sultanat vasal (in secolul 16) suveranilor ceylonezi din Kandy. In 1558, portughezii incearca sa se stabileasca in arhipelag, dar incercarea lor esueaza datorita rezistentei autohtone. In 1887, Sultanatul Maldive devine protectorat britanic (legat administrativ pana in 1948 de Caylon), iar in 1965 isi proclama independenta de stat, devine membra ONU, iar din 1968 devine republica prezidentiala.

Republica Maldive1

Arhipelagul este format din cca. 2000 de insule coraligene (locuite doar 200 dintre ele), situate in nordul Oceanului Indian, la sud-vest de Insula Ceylon, sud-vest de India si la sud de Asia.

Clima este tropical-umeda, in medie are o temperatura de 27ºC. In perioada musonului nord-estic (noiembrie-martie) vremea este placuta, blanda. In timpul musonului sud-vestic (iunie-august) vremea este ploioasa si violenta. Precipitatiile sunt abundente mai ales in sud si mai scazute in nord.

Bastinasii numesc Maldive, insulele ,,Ciuperci” pentru ca au o suprafata foarte mica, culoarea lor este alba (datorita nisipului fin si alb), altitudini de max. 2,4 m. Relieful este reprezentat de proeminente coraligene ale unui platou submarin, relativ discontinuu. Insulele care alcatuiesc arhipelagul sunt dispuse intr-un dublu lant orientat nord-sud, lung de 760 km de 130 km. Punctul cel mai inalt este Insula Wilingili de 2,4 m, punctul cel mai jos Oceanul Indian 0 m. Insulele nu au retea hidrografica. Nivelul scazut al acestor insule face ca deseori cresterea nivelului apei marine sa creeze probleme, astfel deseori se produc tsunami, care lovesc insulele, producand pagube si distrugand vieti omenesti.

Insula Male
Insula Male

Male este capitala Republicii Maldive. Tara este alcatuita din 19 atoli si capitala: Alifu, Gaafu, Haa Alifu, Baa, Dhaalu, Gaafuohaalu, Noanu etc. Populatia este formata din indieni (singhalezi), arabi. Predomina religia musulmana, limba vorbita este divehi, maldiviana si engleza (care e utilizata oficial). Se foloseste alfabetul bazat pe scrierea indiana.

Flora este formata din tufisuri dese, insulele din nord si din sud sunt mai fertile decat cele centrale. Arbustii si florile tropicale sunt mult raspandite, de asemenea cocotierii, arborii de paine, bananierii, papaya. Fauna cuprinde: iguane, maimute, lilieci, soareci, reptile, pasari viu colorate, pasari marine diverse, ciori etc. Pestele si alte vietuitoare marine constituie o importanta resursa naturala a acestei tari.

Republica Maldive11

Turismul este dezvoltat, o cota importanta din veniturile acestei tari provin din taxe vamale si taxe din turism. Pescuitul este un alt sector important al acestei tari. Agricultura, exploatarea pamantului, manufacturile joaca un rol secundar in economie. Se cultiva cocos, porumb, cartofi dulci. Se importa anual unele alimente, mai ales orez. Din punct de vedere industrial, insulele produc imbracaminte, constructii de barci, este dezvoltata si o mica industrie artizanala.

Orasul Male este unicul oras al tarii mentionat documentar pentru prima data de geograful arab Iban Battuta, in secolul al XIII-lea. In secolul al XVI-lea, orasul Male devine capitala sultanatului Maldive. In 1965, Male devine capitala statului independent Maldive. Este principalul port si centru economic, cu mici inteprinderi de prelucrare a pestelui, uleiului de cocos, constructii de barci, navoade si vase pescaresti si are doua scoli. In Male se afla Parcul Sultan, Muzeul National, vechea moschee Hukuru Miski. Produsele locale traditionale se pot cumpara din Singapore Bazaar aflat in oras.

Republica Maldive111

Insulele Maldive sunt numite si ,,Paradisul pe Pamant”.

Turistii sunt incantati de plajele de nisip alb si numerosii palmieri de peste tot, de fermecatoarele lagune (cu diferite adancimi, in nuante de trucoaz si albastru, cu apa lor cristalina), vegetatia tropicala, numeroasele vietati acvatice multicolore, hotelurile de lux si ,,gradinile” de corali multicolori.

Republica Maldive1111

In aceste insule, turistii pot participa la diferite sporturi nautice: surf, ski pe apa, navigatie, si altele. Insulele sunt locul perfect pentru amatorii de scufundari datorita recifurilor de corali spectaculoase. Marea ofera o biodiversitate unica si extraordinara: mii de soiuri de pesti, broaste testoase marine, corali multicolori, animale marine, plante colorate, pesti de recifi etc. Iubitorii de pescuit pot considera ca au intrat in paradisul pestilor. Apele de aici au exemplare de pesti valoroase (tonul, barracuda si altele).

Oaspetii vor fi incantati sa savureze preparate traditionale indiene, thai, dar si occidentale, intr-o atmosfera deosebita sub cerul liber, pe terasele din statiunile insulelor. Majoritatea preparatelor sunt pe baza de peste, mancaruri aromate, calde, picante. Deserturile cuprind diferite prajituri cu banane si fructe exotice.

Republica Maldive11111

Insulele ofera superbe peisaje cu gradini exotice si flori tropicale multicolore. Renumite sunt insulele mai izolate, cu nisip foarte fin si alb, apele limpezi si lagune albastre. Ziua te bucuri de soare, seara descoperi minunatul cer instelat infinit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.