Rezervaţia naturală Balta Amară se află în judeţul Buzău, fiind, de fapt, un lac natural, situat în Câmpia Râmnicului. Cel mai apropiat oraş de rezervaţie este Râmnicu Sărat (22 de kilometri), iar accesul în rezervaţie nu este deloc dificil.

Rezervaţia naturală Balta Amară este o arie protejată atât de tip geologic, dar şi de tip zoologic. Lacul Amară sau Balta Amară a apărut pe unul din braţele râului Buzău, care a fost abandonat. Balta se aseamănă foarte mult cu un liman fluviatil, adică un lac format atunci când râul colector a barat gura de vărsare a râului afluent, cu aluviuni. Mediul în care s-a format balta a fost unul potrivit pentru ihtiofana specifică apei dulce, păsările migratoare sau cele de pasaj oprindu-se aici pentru a se hrăni.

Rezervaţia naturală Balta Amară ocupă o suprafaţă totală de 900 de hectare, iar împreună cu Balta Alba, situată în apropiere, formează un sistem deosebit, comparat deseori cu Delta Dunării, mai ales că vegetaţia este foarte asemănătoare cu cea din Deltă. Aria protejată a luat fiinţă datorită faptului că în rezervaţie se găseau multe specii de păsări ocrotite, dar şi pentru că păsările de baltă iernau aici sau se odihneau în timp ce migrau.

Citește și:  Hanul La Strugurele de Aur din Medias : Obiective turistice Sibiu

rezervatia-naturala-balta-amara.jpg

Din păcate, secetele din ultimii ani şi-au pus amprenta şi asupra Rezervaţiei naturale Balta Amară. De asemenea, astuparea izvoarelor care se găsesc în apa freatică, dar şi colmatarea cuvetei, sunt alţi doi factori care au dus la micşorarea volumului apei din baltă. Fenomenul a fost atât de grav, încât în anul 2008, balta a secat, iar păsările migratoare nu s-au mai oprit în acest loc, pentru că nu au mai avut cu ce să se hrănească.

În prezent, situaţia din cadrul Rezervaţiei naturale Balta Amară nu este foarte bună, fiind nevoie de o reconstrucţie ecologică, aceasta ajutând balta să se recupereze şi să poată primi din nou păsările migratoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.