Rezervaţia naturală Cheile Mănăstirii se află în judeţul Alba, pe teritoriile administrative ale satelor Valea Mănăstirii (comuna Râmeţ) şi Fata Pietrii (comuna Stremţ). Este o arie protejată, de tip mixt şi face parte din cea de-a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Accesul la Rezervaţia naturală Cheile Mănăstirii se face pe DC 78 care a fost asfaltat din Teiuş, până la Mănăstirea Râmeţ. O altă cale de acces este DJ 107J care leagă localitatea Aiud de Râmeţ. Din comuna Râmeţ, porneşte o potecă ce ajunge până la Mănăstirea Râmeţ şi de aici se poate intra în chei.

cheile-manastirii.jpg

Cheile Mănăstirii au fost formate prin eroziune şi alcătuiesc, împreună cu alte chei şi defilee formate de râul Râmeţ, un sistem foarte complex. Nu sunt foarte lungi, însă pereţii verticali sunt, cu adevărat, impresionanţi, având în vedere că ajung şi la 180 de metri înălţime. Acest lucru face ca locul să fie unul perfect pentru amatorii de căţărări şi alpinism. Mai mult, în anii 1980, aici se organiza un Campionat Naţional de Escaladă. Astăzi, nu mai sunt organizate campionate, însă alpiniştii vin în număr mare pentru a-şi exersa talentele.

Citește și:  Platforma de Artilerie din Alba Iulia : Obiective turistice Alba

Rezervaţia naturală Cheile Mănăstirii se întinde pe 150 de hectare şi a fost declarată arie protejată de interes naţional mulţumită peisajului înscris în calcare şi faptului că în interiorul ei se găsesc mai multe specii de plante rare. Rezervaţia este delimitată de două culmi, şi anume Vârful Prisăcii şi Vârful Pleşii, care se remarcă prin aspectul zimţat, cauzat de eroziune şi carstificare.

Vegetaţia Rezervaţiei naturale Cheile Mănăstirii este formată, în special, din păduri de gorun şi fag, iar în unele locuri au fost create pajişti de către forţele antropice. Pajiştile formate pe grohotişuri, precum şi pădurea limitrofă au fost incluse într-o categorie de protecţie maximă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.