Rezervaţia naturală Cheile Pociovalistei se află în estul Muntelui Mare, aparţinând, din punct de vedere administrativ, de comuna Ocoliş din judeţul Alba. Este o arie protejată inclusă în a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Numele cheilor provine de la cuvântul paleoslav “pocilaviste”, care s-ar traduce prin “popas”.
Până nu demult, Cheile Pociovalistei nu erau aşa cunoscute, pentru că nu există niciun drum care să le străbată. Erau, aşadar, considerate chei sălbatice, însă astăzi există un drum forestier care le permite turiştilor să viziteze aceste frumuseţi. Rezervaţia este una de tip mixt, fiind alcătuită din abrupturi prăpăstioase, hornuri, creşte, tancuri şi turnuri, care formează un relief pitoresc deosebit.
Accesul în Rezervaţia naturală Cheile Pociovalistei se face de pe DN 75 care leagă localitatea Turda de Câmpeni. Se merge până în punctul în care Valea Ocolişului se întâlneşte cu Ariesul, iar apoi se merge pe un drum comunal, până în satul Runc. Din acest sat, se porneşte spre pârâul Pociovalistei, aflat la aproape doi kilometri distanţă.
Rezervaţia naturală Cheile Pociovalistei ocupă o suprafaţă de 130 de hectare, iar cheile sunt incluse într-un traseu turistic, marcat prin banda albastră. În prezent, rezervaţia este administrată de Ocolul Silvic “Romsilva”, fiind, aşadar, proprietatea statului. Terenul nu este folosit în alte scopuri, fiind alcătuit din păduri, din pajişti şi din stâncării declarate neproductive.
Rezervaţia naturală Cheile Pociovalistei poate fi vizitată oricând, însă atunci când plouă sau ninge, accesul poate fi îngreunat. Cu toate acestea, numeroşi turişti vin în fiecare an să le vadă, ceea ce aduce o creştere economică semnificativă pentru aceste locuri.