Rezervaţia naturală Cheile Ribicioarei şi Cheile Uibăreștilor se află în judeţul Hunedoara, în comuna Ribiţa. Este o rezervaţie de tip mixt, cheile fiind formate de râurile Ribicioara, respectiv Uibărești.

Aria protejată se întinde pe o suprafaţă de 20 de hectare, fiind declarată rezervaţie naturală în anul 1995. Din punct de vedere geologic, cheile sunt formate din calcare jurasice, gresii calcaroase, marne calcaroase şi conglomerate. Pereţii cheilor sunt foarte abrupţi în unele locuri şi lasă impresia generală de sălbăticie. Altitudinea lor variază între 320 şi 550 de metri (Cheile Ribicioarei), respectiv între 230 şi 590 de metri (Cheile Uibăreștilor).

Cheile Ribicioarei: Sunt lungi de doi kilometri şi s-au format prin săparea pârâului Ribicioara în formaţiunile cretacice şi apoi în cele calcaroase. Vegetaţia este alcătuită din tufişuri de măceş, soc, liliac sălbatic, corn şi păducel, care acoperă grohotişurile şi tancurile. La altitudini mai mari, se găsesc păduri şi fâneţe, iar peisajul este completat de numeroasele cascade, însoțite şi ele de iederă şi ferigi.

Pereţii Cheilor Ribicioarei ascund şi peşteri, cea mai importantă fiind Peştera Cizmei. Aceasta a fost declarată rezervaţie speologică, având o importanţă ştiinţifică deosebită. Au fost găsite urme de fosile care datează din neolitic (ursul de peşteră), dar şi un depozit paleofaunistic foarte bogat. Însă cea mai mare descoperire este reprezentată de desenele rupestre, care datează şi ele din neolitic şi se află în galeria superioară.

Citește și:  Bustul lui Ignac Born din Cavnic: Obiective turistice Maramureş

rezervatia-naturala-cheile-ribicioarei-si-cheile-uibarestilor.jpg

Cheile Uibăreștilor: Deşi Rezervaţia naturală Cheile Ribicioarei şi Cheile Uibăreștilor aparţin de comuna Ribiţa, aceste chei se află pe teritoriul administrativ al comunei Bulzeşti. Cu toate astea, accesul la ele este mai uşor din partea Râbiţei, mai ales că drumul trece şi prin primele chei. Cheile au fost formate de pârâul Uibărești şi impresionează în special prin pereţii versanţilor, care ajung şi la 200 de metri.

Şi în Cheile Uibăreștilor se întâlnesc peşteri, precum Fruntea grohotului, Calea Cicerii şi Piatra Şoimului. Însă cel mai atractiv este Podul natural de la Grohot, declarat şi el rezervaţie naturală de tip geologic. A fost declarat şi monument al naturii, iar vegetaţia caracteristică zonei mediteraneene este şi ea importantă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.