Rezervaţia naturală Cheile Vălişoarei este o rezervaţie de tip geologic şi botanic, aflată în comuna Livezile din judeţul Alba. Cheile sunt străbătute de unul din afluenţii Mureşului, pârâul Aiudului.

Accesul în chei se face de pe DJ 107 M, care a fost asfaltat 14 kilometri. Acesta leagă localitatea Aiud de Buru, respectiv Valea Mureşului şi Valea Arieșului. Cheile Vălişoarei, cunoscute şi drept Cheile Aiurdului ori Cheile Poienii, se află la 65 de kiloemtri de Cluj-Napoca, 35 de kilometri de Turda şi 15 kilometri de Aiud şi Buru. Se poate ajunge în chei şi cu ajutorul autobuzelor şi microbuzelor, care pleacă din Aiud.

Rezervaţia naturală Cheile Vălişoarei se găseşte în Munţii Trașcău şi ocupă o suprafaţă de 100 de hectare. Altitudinea cheilor variază între 425 şi 779 de metri, acestea fiind săpate în calcare în era mezozoică sau jurasică. Înălţimea pereţilor cheilor ajunge chiar şi la 150 de metri, iar pe ei se pot vedea peşteri, lapiezuri, arcade şi alte formaţiuni carstice. Peşterile sunt importante din punct de vedere ştiinţific, deoarece au fost descoperite câteva specii rare de lilieci şi de nevertebrate care vieţuiesc în ele.

Citește și:  Capela Sf. Iacob din Sebes : Obiective turistice Alba

rezervatia-naturala-cheile-valisoarei.jpg

Rezervaţia naturală Cheile Vălişoarei este importantă şi în ceea ce priveşte flora, pentru că adăposteşte o serie de specii de plante ocrotite, cum ar fi brânduşa, ruginița, perişorul bulgar, pălămida, iarba scumpă, garofiţa albă de stânci, stânjenelul, crinul de pădure, căpșunița sau mătăciunea. Nici fauna nu este de neglijat, aici întâlnindu-se specii protejate ca pisica sălbatică, sfrânciocul roşiatic, huhurezul de stâncă, vânturelul, corbul, năpârca, vipera comună, buhaiul de baltă cu burta galbenă sau fluturele de noapte.

Amatorii de sporturi extreme pot veni în Rezervaţia naturală Cheile Vălişoarei ca să practice zborul cu parapanta. Zona este potrivită pentru astfel de sport, pentru că diferenţele de nivel sunt mari, iar zonele de aterizare sunt lungi. Punctele ideale pentru un zbor cu parapanta sunt Dealul Bogza, Colțul Data sau platourile din sud-vest şi nord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.