Rezervaţia naturală Pădurea Bejan este o arie protejată din România. Se încadrează în categoria a IV-a a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii și este situată în localitatea Deva din judeţul Hunedoara, în vecinătatea cartierulul Micro 15.

Pădurea Bejan se întinde pe o suprafaţă totală de 103 hectare, dintre care 70 au fost recunoscute ca fiind rezervaţie naturală. Rezervaţia este de tip forestier şi de o valoare ştiinţifică foarte mare, datorită faptului că 8 din cei 9 reprezentanţi ai genului Quercus se găsesc aici. Genul Quercus are în jur de 400 de specii de arbori şi arbuşti, cel mai faimos fiind stejarul.

Un alt temei pe baza căruia Rezervaţia naturală Pădurea Bejan este un loc unic este acela că cei 8 reprezentanţi indigeni au dat naştere unor hibrizi, rezultați în urma convieţuirii îndelungate. Astfel, pot fi observate aici toate speciile de stejar existente pe teritoriul țării noastre, iar printre acestea, se află stejarul pufos, stejarul penduculat, garniţa, gorunul, cerul şi multe altele.

rezervatia-naturala-padurea-bejan.jpg

Din nefericire,  speciile nu au mai fost evaluate de aproximativ 20 de ani, însă, aparent, acest lucru se va schimba cât de curând. Autorităţile din Hunedoara și-au arătat intenția de a reevalua atât flora, cât şi fauna de aici, cu scopul de a lua măsurile necesare pentru a le conserva. În prezent, Rezervaţia naturală Pădurea Bejan poate fi vizitată fie de câte o singură persoană, fie în grupuri care să nu fie mai mari de 30 de oameni. Vizitele sunt, în permanență, coordonate de un reprezentant al rezervaţiei.

Citește și:  Biserica Reformată din Lugoj: un monument al spiritualității și istoriei

Deși în Rezervaţia naturală Pădurea Bejan accesul este limitat, nu lipsesc gunoaiele. Astfel, echipe de voluntari vin lunar să cureţe locul. Munca lor este însă, deseori, în zadar – nu trece mult timp, iar locul este plin de reziduuri din nou. Acest lucru afectează şi apa unui izvor amenajat la marginea pădurii, apă declarată nepotabilă.

Rezervaţia naturală Pădurea Bejan ar trebui să fie protejată de noi toți, nu doar de angajaţii Gărzii de Mediu, responsabili de prea multe hectare. Luând în considerare faptul că este o rezervaţie unică în România, ar trebui conservată pentru ca acest lucru să rămână neschimbat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.