Rezervaţia naturală Piatra Albă “La Grunj” este o arie protejată din judeţul Buzău, aflată în administraţia comunei Mânzăleşti. A fost declarată monument al naturii şi este o rezervaţie geologică, făcând parte din categoria a III-a a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Accesul la această rezervaţie naturală se face de pe DN 2 care leagă localităţile Mărăcineni de Sapoca. Apoi, se urmează DJ 203 K, drum care este asfaltat, pe traseul Beceni – Vintilă Vodă – Mânzăleşti – Lopătari. Piatra Albă “La Grunj” se află chiar la confluența râului Slănic şi a pârâului Jgheab.

Rezervaţia naturală Piatra Albă “La Grunj” este alcătuită dintr-o rocă formată prin eroziune eoliană şi hidraulică şi prin acumularea marnei albe cinerite. Ocupă, la bază, o suprafaţă de 0,025 de hectare şi are un diametru de 15 metri, respectiv o înălţime de 18 metri. Oamenii de ştiinţă care au studiat-o, dar nu numai, compară această formă de relief cu “căpăţânile de zahăr” din Brazilia.

rezervatia-naturala-piatra-alba-la-grunj.jpg

Stânca din Rezervaţia naturală Piatra Albă “La Grunj” are această formă datorită unor eroziuni multidirecţionale, culoarea sa fiind de alb-cenușiu-gălbui. La forma sa actuală a contribuit şi râul Slănic care, atunci când nivelul creşte foarte mult, ajunge la piatră şi continuă să o modeleze. Forma sa este lipită de o altă rocă ce este alcătuită din tufuri dacitice, a căror culoare este alb-verzuie. Piatra Albă “La Grunj” are pe vârf o cruce care este sesizabilă şi de la distanţe mai mari.

Citește și:  Castelul Fermecat din Craiova: Obiective turistice Dolj

Turiştii care ajung în Rezervaţia naturală Piatra Albă “La Grunj” pot vizita şi alte obiective turistice din judeţul Buzău, la fel de interesante, cum ar fi Platoul Meledic, Vulcanii Noroioşi, Focurile Vii de la Lopătari sau Lacul Mocearu şi Lacul Limpede din Bisoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.