Rezervaţia naturală „Ponoarele” este o arie protejată din judeţul Mehedinţi, lângă localitatea Ponoarele. Rezervaţia se află la 65 de kilometri de oraşele Drobeta – Turnu Severin şi Băile Herculane, într-o zonă deosebit de frumoasă, cu un relief carstic unic în România.

Ponoarele1
Complexul carstic de la Ponoare

Rezervaţia naturală „Ponoarele” se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare, fiind o zonă plină de monumente istorice recunoscute nu numai pe plan naţional, ci şi pe plan internaţional. Printre ele, se află o pădure de liliac sălbatic, singura de acest gen din România.

Pădurea se află la patru kilometri de localitatea Baia de Aramă (cunoscută pentru Peştera Muierilor) şi se întinde pe o suprafaţă de 20 de hectare. Zona este plină de turişti la începutul lunii mai, când liliacul înfloreşte şi parfumează toată zona. Tot în această perioadă, în fiecare an, începând cu anul 1965, se organizează Sărbătoarea Liliacului, în cadrul evenimentului organizându-se diverse spectacole.

Ponoarele2

Tot din cadrul Rezervaţiei naturale „Ponoarele” fac parte şi lacurile Zătonul Mic şi Zătonul Mare. Cele două lacuri sunt de origine carstică şi sunt temporare, adică apar doar când nu e secetă şi după ce zăpezile încep să se topească. Din acest motiv, lacurile sunt deseori numite „lacurile fantomă”. Zătonul Mare oferă privelişti încântătoare, mai ales când rațele sălbatice se relaxează pe suprafaţa sa. Zătonul Mic se formează în partea opusă Zătonului Mare, fiind folosit mai mult pentru agricultură.

Citește și:  Orașul Fetești: intersecția istoriei cu modernitatea

Însă cel mai cunoscut obiectiv turistic al Rezervaţiei naturale Ponoarele este Podul lui Dumnezeu sau Podul Uriaşilor, singurul pod natural din România, dar cunoscut în întreaga Europă. Se spune că în zona Podului ar fi locuit diavolul, care stătea ascuns într-o peşteră. Acesta provoca numai rele în jurul lui, fapt ce a atras mânia lui Dumnezeu. Pentru a-l pedepsi, Dumnezeu a prăbuşit tavanul peşterii peste diavol, formând, astfel, podul de astăzi. Într-adevăr, podul s-a format prin prăbuşirea tavanului unei peşteri, însă cauzele au fost unele naturale.

podul-lui-dumnezeu-ponoarele.jpg

Podul lui Dumnezeu din Rezervaţia naturală Ponoarele are 30 de metri lungime şi este suficient de lat încât maşinile să poată circula cu uşurinţă pe el. De altfel, podul face parte din drumul naţional care leagă localităţile Baia de Aramă şi Drobeta – Turnu Severin. Lângă pod, se află Peştera Ponoarele, cu o lungime de 600 de metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.