Rezervaţia naturală Stânca Dracului este una dintre ariile protejate din România, fiind inclusă pe lista categoriei a III-a a Uniunii Internaţionale a Conservării Naturii. Se află în vestul satului Hida din judeţul Sălaj, a fost declarată monument al naturii şi este o rezervaţie naturală de tip geologic şi peisagistic.

Rezervaţia naturală Stânca Dracului este ocrotită de lege începând cu anul 1975, având o suprafaţă totală de un hectar. Drumul până la ea este unul foarte uşor, pentru că se află chiar lângă șosea, la capătul satului. Forma stâncii se datorează procesului prin care a trecut până a ajuns în acest stadiu, fiind alcătuită din gresii oligomiocene. Eroziunea apelor şi acţiunile atmosferice au făcut ca stânca se se desprindă de un pachet de gresii şi să ia forma unei ciuperci, a cărei înălţime atinge 6,50 metri.

rezervatia-naturala-stanca-dracului.jpg

Numele stâncii provine, aşa cum este de aşteptat, de la o legendă locală, pe care oamenii o învaţă din moşi-strămoşi. Se spune că piatra a fost adusă aici de către un drac, pentru că a vrut să se răzbune pe localnicii care nu îl ascultau. Acesta voia să arunce piatra peste sat, însă cântecul de deşteptare al cocoșului l-a speriat atât de rău încât a fugit, scăpând piatra în locul în care se află astăzi şi neducând la împlinire planul său malefic.

Citește și:  Bustul lui Ioan Slavici din Arad : Obiective turistice Arad

Aceasta nu este singura legendă pe care oamenii de aici o cunosc, însă, deşi toţi suntem conştienţi că aceste poveşti sunt doar poveşti, nu ne putem abţine să nu ne gândim dacă lucrurile chiar au fost aşa. Indiferent de adevăr, cert este că Rezervaţia naturală Stânca Dracului este un loc foarte frumos, care are un aer de mister datorită acestor mituri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.