Rezervaţia naturală Valea Sighiștelului se află, din punct de vedere administrativ, în grija comunei Câmpeni din judeţul Bihor. Este o rezervaţie de tip mixt, inclusă pe lista categoriei a patra a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii şi interesul pentru această arie protejată este unul naţional.

Pentru un traseu turistic în Valea Sighiștelului, vizitatorii trebuie să pornească din DN 75, ruta Lunca – Câmpeni. Din comuna Câmpeni, drumul continuă spre satul Sighiștel, însă şoferii trebuie să aibă în vedere faptul că este un drum pietruit. Mai există o variantă, pentru cei care vor să meargă pe jos – aceştia trebuie să vină din partea Peşterii Urşilor, să traverseze Culmea Măgura şi să coboare, până la rezervaţie, pe poteca marcată cu roşu.

Rezervaţia naturală Valea Sighiștelului face parte din Parcul Natural Apuseni şi se întinde pe aproape 413 hectare. Însoţeşte cursul superior al Sighiștelului, care mai este cunoscut şi drept Valea Sohodolului Mare. Nu este o zonă mare, valea având doar nouă kilometri, însă peisajul este unul spectaculos. Aproape jumătate din lungimea văii este reprezentată de pereţi verticali, care dau aspectul unui canion. Se întâlnesc doline, ponoare, lapiezuri şi izbucuri, dar şi abupturi.

Citește și:  Scoala Veche din Bolintin - Vale : Obiective turistice Giurgiu

rezervatia-naturala-valea-sighistelului.jpg

Însă înfiinţarea Rezervaţiei naturale Valea Sighiștelului se datorează faptului că aici se găseşte una dintre cele mai carstificate teritorii din România – au fost identificate mai mult de 200 de peşteri. Printre cele mai cunoscute peşteri de aici, se numără Peştera Măgura (are 1.885 metri, galeriile sunt de forma labirinturilor şi sălile au dimensiuni mari), peştera de la Dealul Secăturii, peştera Coliboaia şi Peştera Corbasca (în ea, se găsesc adevărate depozite de montmilch şi un lac impresionat, numit Lacul de Cristal).

În ceea ce priveşte flora şi faună, Rezervaţia naturală Valea Sighiștelului nu se deosebeşte mult de întreaga zonă a Apusenilor. Fauna este reprezentată în mare parte de urs, lup, vulpe, căprioară, jder şi veveriţă, iar vegetaţia este formată din conifere şi foioase. Întreaga zonă se caracterizează prin sălbăticie, însă în ultimii ani au început să fie construite diverse case, care oferă şi posibilităţi de cazare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.