Este un loc destinat vieţii sălbatice specifice Africii de Sud, întinzându-se de-a lungul unei suprafeţe de 5000 de hectare. Rezervaţia Weenen a fost inaugurată în 1975, în cadrul localităţii cu acelaşi nume. Accesul în zonă se realizează foarte simplu. Cel mai cunoscut traseu spre rezervaţia Weenen porneşte din oraşul Durban.

Iniţial, rezervaţia Weenen a fost amenajată pe o suprafaţă mult mai mică, ca o rezervaţie pentru păsări. Fusese deschisă publicului în 1939, dar ulterior, datorită bogăţiei reliefului, s-a decis adăugarea unei suprafeţe mari şi amenajarea rezervaţiei Weenen, cea actuală.

Din punct de vedere al vegetaţiei, rezervaţia Weenen este un petec de pământ reprezentativ pentru relieful tipic provinciei KwaZulu Natal, adică vegetaţie alcătuită din arbuşti de salcâm şi tufişuri dese, dispuse pe o suprafaţă în care iarba creşte din abundenţă.

Rezervaţia Weenen este traversată de râul Bushmans. Dispune de un defileu adânc ceea ce a dus la diversificarea extraordinară a florei şi faunei. Priveliştile sunt de revistă. De asemenea, rezervaţia Weenen reprezintă şi un exemplu de succes despre cum un loc natural cuprins de degradare poate fi reînviat şi transformat într-un colţ de rai atât din punctul de vedere al florei, cât mai ales al faunei. Foarte multe specii de animale specifice Africii de Sud au fost ajutate să se acomodeze aici şi înmulţească spre încântarea vizitatorilor.

Rezervaţia Weenen este administrată de KZN Wildlife, o organizaţie guvernamentală însărcinată cu conservarea vieţii sălbatice a Africii de Sud din provincia KwaZulu Natal. Cu toate acestea, rezervaţia este un obiectiv turistic extrem de atrăgător, nu doar datorită frumuseţii şi bogăţiei sale naturale, dar mai ales datorită facilităţilor oferite vizitatorilor.

Rezervaţia Weenen este un loc de natură în care nimeni nu se poate plictisi, pentru că locul este prevăzut cu numeroase trasee pentru drumeţie, cu zone de camping şi chiar cu spaţii de cazare. Activităţile sunt dinamice, combinând spectacolul naturii cu un strop de adrenalină, întrucât anumite trasee de-a lungul rezervaţiei sunt destul de periculoase şi se adresează turiştilor cu experienţă în drumeţii pedestre.

Traseele turistice sunt prevăzute atât pentru plimbări pe jos, cât şi pentru plimbări cu maşina. Turiştii sunt încurajaţi să aleagă varianta care li se potriveşte cel mai bine. Există şi ghizi turistici dispuşi să ofere vizitatorilor companie şi explicaţii de-a lungul unei plimbări în rezervaţia Weenen, dar asta nu înseamnă că vizitatorii nu se pot descurca şi singuri. Traseele sunt amenajate de asemenea manieră încât nimeni nu se pierde şi nici nu ratează principalele atracţii ale rezervaţiei Weenen.

Există trei trasee de-a lungul cărora turiştii se pot descurca şi fără ajutorul ghidului, şi anume:

– traseul Impofu, de 2 kilometri lungime, care porneşte de la porţile rezervaţiei şi duce la o regiune de savană, cu vegetaţie de salcâmi şi arbuşti spinoşi, traversează câteva ochiuri de apă şi sfârşeşte într-o zonă stâncoasă. Se parcurge pe jos.
– traseul Beacon View, de 3 kilometri lungime, începe din faţa unei zone de picnic şi traversează regiunea aflată în vecinătatea fermelor situate în valea Weenen. Se parcurge pe jos.
– un traseu destinat drumeţiilor de la volanul maşinii şi care este ceva mai lung şi mai complicat. În acest sens, turiştii care doresc să parcurgă acest traseu trebuie să solicite la porţile rezervaţiei o broşură turistică special prevăzută cu acest traseu.

Există şi trasee 4×4, însă ghidul turistic va recomanda întotdeauna traseele pe jos pentru că, din goana maşinii, multe dintre atracţiile naturale ale rezervaţiei Weenen se pot pierde din vedere.

De-a lungul traseelor, pot fi admirate animalele cele mai reprezentative, precum rinocerul alb, porcul spinos, girafa, antilopa duiker, antilopa roşcată, capre de munte, zebre, marele kudu, adică una dintre cele mai înalte antilope din lume, struţul, antilopa mică de câmpie şi antilopa alpină. Rinocerul alb şi rinocerul negru au fost acomodaţi aici încă de la inaugurarea rezervaţiei, din 1975, devenind principala mândrie a autorităţilor locului. Apoi, au fost reintroduse pe suprafaţa rezervaţiei alte mamifere mari precum elanul, zebra şi girafa. Într-o ultimă fază de populare a zonei au fost ajutate să se acomodeze aici o serie de antilope reprezentative pentru fauna Africii de Sud. Printre cele mai periculoase animale din rezervaţia Weenen se numără hiena şi şacalul.

Evident, şi viaţa păsărilor reprezintă o atracţie importantă, mai ales că în cadrul rezervaţiei Weenen au fost deja înregistrate în jur de 250 specii de păsări. Mici şi mari, prietenoase ori sfioase, colorate sau dimpotrivă, acestea oferă turiştilor minunate concerte în aer liber, bucurând auzul şi contribuind la senzaţia că rezervaţia Weenen este un mic colţ de rai.

Principalele atracţii turistice sunt pândirea animalelor şi păsărilor din anumite ascunzişuri amenajate în mod special pentru acest scop – de regulă, în jurul defileului râului Bushmans – şi locul de hrănit vulturii rezervaţiei. Turiştii pot aduce acestor păsări tot soiul de bunătăţi, pentru ca apoi, de la o distanţă satisfăcătoare, să poată vedea modul în care vulturii vin să se înfrupte din darurile primite. Zona cea mai populată de vulturi este cea aflată în zona defileului rezervaţiei Weenen, unde aceste păsări stau cocoţate în copaci şi scrutează împrejurimile. Turiştii au putut admira aici vulturul Nubian şi vulturul cu spinare albă. În jurul apei, se pot vedea şi numeroase păsări acvatice.

Din punct de vedere al cazării, în rezervaţia Weenen există 12 spaţii prevăzute pentru corturi. Aceste spaţii sunt dispuse chiar la intrarea în rezervaţie şi oferă turiştilor una dintre cele mai importante facilităţi în aer liber – toaleta. Există băi separate pentru femei şi bărbaţi, prevăzute cu apă caldă şi apă rece, chiuvete şi duşuri. Există, de asemenea, grup sanitar şi pentru persoanele cu handicap fizic.

În cele 12 locuri de campare se găsesc şi spaţii de făcut grătar, cel tipic sud african – braai. Turiştii trebuie să se îngrijească singuri de lemne şi cărbuni care pot fi cumpăraţi din localitatea Weenen, aflată la 8 kilometri distanţă.

Rezervaţia Weenen dispune şi de o cabană care se închiriază turiştilor ce nu gustă viaţa la cort. Este vorba despre cabana UmKhombe, cu cinci locuri şi dotată cu absolut toate utilităţile moderne.

Vizitarea rezervaţiei Weenen este posibilă zilnic, între orele 5.00 şi 19.00. Nu se percepe taxă de intrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.