Rezervaţia speologică Peştera Cobășel este o arie protejată din judeţul Bistriţa-Năsăud. Rezervaţia naturală a fost declarată monument al naturii şi se află pe raza administrativă a comunei Șanț, făcând parte din Parcul Naţional Munţii Rodnei.

Rezervaţia cuprinde Peştera Cobășel şi râul Cobășel. Acest râu străbate întreaga rezervaţie, iar iubitorii de sport pot face river rafting pe el. Deşi nu este un sport popular în România, mai ales că sunt puţine locurile în care există condiţii pentru a-l practica, nu duce lipsă de admiratori, dovadă stând cei care vin aci special pentru acest lucru. Râul, care încă nu a fost atins de poluare, oferă o senzaţie de neuitat.

Pentru a ajunge în Rezervaţia speologică Peştera Cobășel şi, implicit, la peşteră, trebuie să se ajungă, în primul rând, pe versantul stâng al Văii Cobășel. Zona se află la şase kilometri de comuna Șanț şi la câţiva zeci de metri de pârâul Râsului. Peştera are o lungime de 570 de metri şi denivelarea de 30 de metri. Deşi are o suprafaţă de doar un hectar, caverna a fost inclusă într-o zonă de conservare specială a Parcului Naţional Munţii Rodnei.

rezervatia-speologica-pestera-cobasel.jpg

Peştera Cobășel datează din epoca precambriană şi s-a dezvoltat în formaţiuni de calcare. Caverna prezintă în interior şepte parietale şi tavan, care indică forme de coroziune. Constituţia este alcătuită din cuarţite şi micaşisturi, din loc în loc putându-se observa intercalaţii de roci metamorfice. Unul dintre cele mai importante scopuri ale peşterii e să conserve, să identifice şi să monitorizeze speciile de lilieci aflate în interiorul ei.

Citește și:  Prima școală Românească din Cluj-Napoca: Obiective turistice Cluj

Cei care vor să viziteze Peştera Cobășel o pot face atât iarna, cât şi vara – în funcţie de anotimp, vor putea suprinde coloniile de lilieci care iernează, ori care se adăpostesc temporar. Însă turiştii trebuie să aibă în vedere faptul că vizitarea peşterii nu este posibilă fără anunţarea în prealabil a Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei şi fără supravegherea unui angajat al Administraţiei. De asemenea, cei care vor să o exploreze trebuie să fie echipaţi de teren şi dotaţi cu o lanternă.

Rezervaţia speologică Peştera Cobășel este o zonă cu adevărat splendidă din România. Pe lângă peşteră şi râu, turiştii se pot delecta cu o faună cu adevărat specială – la tot pasul, se întâlnesc păduri de conifere, rododendroni, ferigi, ciuboţica cucului şi multe specii de flori în culori felurite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.