Situat în centrul istoric al orașului Alba Iulia, monumentul Roata lui Horea, Cloșca și Crișan este un simbol puternic al luptei pentru libertate și dreptate a țăranilor români. Acesta comemorează sacrificiul celor trei eroi ai răscoalei din 1784, unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Transilvaniei.

roata-lui-horea-closca-si-crisan-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

Construit la începutul secolului XX, monumentul este dominat de o roată de lemn, reprezentând instrumentul de tortură la care a fost supus Horea, și este flancat de busturile celor trei lideri, Horea, Cloșca și Crișan. Sculpturile transmit intensitatea și gravitatea momentului istoric, evocând sentimente de respect și venerație pentru cei care au luptat împotriva opresiunii.

imagine-cu-roata-lui-horea-closca-si-crisan-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

Monumentul nu doar că marchează locul unde au avut loc evenimente cruciale, dar servește și ca un punct de educație pentru vizitatorii de toate vârstele. Școlile și grupurile turistice sunt frecvente, ghizii explicând semnificația evenimentelor din 1784 și rolul acestor eroi în mișcarea națională românească.

platou-cu-roata-lui-horea-closca-si-crisan-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

Pe lângă valoarea sa istorică, Roata lui Horea, Cloșca și Crișan este și un punct de atracție culturală. Fiecare an, la aniversarea răscoalei, monumentul devine centrul ceremoniilor comemorative, cu depuneri de coroane, recitări de poezii și discursuri care amintesc de curajul și sacrificiul liderilor revoltei.

Citește și:  Mănăstirea Sfânta Treime din Moișeni: Obiective turistice Satu-Mare

poza-cu-roata-lui-horea-closca-si-crisan-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

Curiozitățile legate de monument includ și legendele locale care spun că spiritele celor trei eroi veghează asupra orașului, un simbol al neînfricării și dorinței de libertate. Aceste povești sunt adesea relatate de bătrânii orașului, adăugând un strat de misticism și profunditate experienței de vizitare.

vedere-cu-roata-lui-horea-closca-si-crisan-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
panorama-cu-roata-lui-horea-closca-si-crisan-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
roata-lui-horea-closca-si-crisan-si-ziduri-fortificate-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.