Insula Rodd este o insulă mică, de doar 0,5 ha pe râul Parramatta, în orașul Sydney, în apropiere de suburbiile Rozelle, din Australia. Este situată în centrul unui golfuleț numit Iron, între suburbiile Drummoyne, Russel Lea, Rodd Point, Haberfield și Leichart.

Este localizată la vest de Portul Jackson din Sydney și de Podul Harbour. Aici au trăit aborigeni din triburile Eora, Guringai și Daruk care au fost decimați de către coloniști la sfârșitul secolului al XIX-lea, aceștia fiind deposedați de pământurile pe care le avuseseră.

Insula Rodd
Insula Rodd

Azi insula nu este locuită, făcând parte din Parcul Național Sydney Harbour. Insula s-a numit în diferite feluri de-a lungul istoriei: Insula Rabbit, Rhode , Insula Snake și Insula Jack. Numele său prezent derivă de la Brent Clement Rodd, a cărui nume are o istorie lungă legată de insulă. El a încercat să o cumpere de la guvern în anul 1842. Familia Rodd, locuia pe malul vestic al Golfului Iron și folosea de multe ori insula pentru relaxare.

Dar insula nu a fost vândută acestui personaj, ea devenind un parc public pentru recreere în 1879, primul de a acest fel din Australia. Rodd a pierdut dreptul de a o cumpăra cât și avansul pentru cumpărarea ei. Institutul Pasteur din Sydney avea sediu aici în 1890, unde se făceau cercetări pentru holera găinilor, prin aceasta încercare încercând să se micșoreze numărul de iepuri din Australia care nu mai puteau fi controlați (boala putea stârpi iepurii).

Citește și:  Snapper - Australia: Orașe de vizitat

Tot aici s-au produs vaccinuri pentru vaci și oi. Pe insulă au fost ținuți în carantină câinii actriței Sarah Bernardt cât timp ea a vizitat orașul Sydney. În cel de-al doilea război mondial aici a fost o bază de antrenament a armatei americane, apoi a devenit un loc de recreere. Acum este o zonă de picnic, parte a Parcului Național Sydney Harbour din 1982. Pe insulă sunt case de vară din 1920 care pot găzdui până la 25 de persoane și o sală în stil colonial din 1889 cu podea de lemn care se poate închiria pentru evenimente sau nunți (pentru 50 de persoane), împreună cu pavilionul gazebo, întreaga insulă având capacitatea de 100 de persoane.

Se poate practica înotul sau se poate face un picnic, existând zone cu mese, apă, toalete amenajate special în acest scop. Accesul se face printr-un permis de la autoritățile parcului, luat în prealabil, transportul fiind efectuat de pe mal de la punctul Birkenhead cu un taxi maritim sau alt mijloc, nu există feribot, taxa de intrare fiind de 7 dolari australieni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.