Insula Rodd este localizată în oraşul australian Sydney, pe râul Parramatta, în centrul golfului Iron Cove din vestul portului. Aceasta se întinde pe o suprafaţă de 0,5 hectare, iar din anul 1982 face parte din Parcul Naţional Sydney Harbour.

De-a lungul timpului, insula a fost cunoscută sub diferite denumiri: Rabbit, Rhode, Snake sau Jack, însă numele actual provine de la Brent Clements Rodd, avocat şi proprietar de terenuri. El a încercat să cumpere insula de la autorităţile statului în 1842 şi în 1859, însă nu a reuşit acest lucru, deşi depusese chiar şi o sumă de bani drept garanţie. În 1879, zona a devenit primul spaţiu public de recreere din Portul Sydney.

În perioada 1888 – 1894, insula a fost utilizată pe post de laborator de către oamenii de ştiinţă care lucrau pentru Institutul Pasteur în căutarea unei soluţii pentru a controla populaţia de iepuri a Australiei. Louis Pasteur era interesat de acest subiect deoarece Henry Parkes, părintele Federaţiei Australiene, promisese o recompensă consistentă pentru cel care ar fi rezolvat problema iepurilor de pe continent. Astfel, pe insula Rodd s-au construit mai multe clădiri de laboratoare pentru desfăşurarea activităţilor de cercetare. Cercetarea a avut însă un raport nefavorabil, astfel că din 1890 spaţiile au început să fie folosite pentru producerea de vaccinuri pentru oi şi vite.

După anul 1894, laboratoarele au fost demolate, iar fosta staţie de cercetare s-a transformat în sală de dans. La începutul secolului al XX-lea, pe insulă s-au construit câteva case de vară şi un foişor, însă celalte măsuri prevăzute în proiect nu s-au mai concretizat, deoarece oraşul Sydney a fost afectat de o epidemie de ciumă bubonică. După ce aceasta s-a încheiat, insula Rodd a devenit un spaţiu de recreere al oraşului. În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, insula a fost folosită ca bază de antrenament pentru armata Statelor Unite, dar apoi a revenit la destinaţia sa anterioară, de loc de relaxare.

În prezent, insula Rodd reprezintă o zonă populară pentru picnic, oferind o privelişte spectaculoasă asupra portului.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ