Sarpele coral albastru (Maticora bivirgata) este un sarpe foarte veninos care traieste in sudul si estul Asiei, mai ales in Singapore, Malaezia, Thailanda, Cambodgia, Indonezia. Este cunoscut si sub denumirea de ,,sarpele de 100 de pasi”, nume ce face aluzie la distanta pe care reuseste sa o parcurga un om muscat de acest sarpe, inainte de a muri.
Totusi, s-a constatat ca aceasta specie este inofensiva, deoarece s-au inregistrat foarte putine cazuri de muscaturi fatale la om. In general, victima care a fost muscata si nu primeste imediat ajutor medical, simte ca ii amorteste zona respectiva din cauza veninului, apoi are dificultati de respiratie si moartea survine ca rezultat al insuficientei respiratorii.
Corpul acestui sarpe este zvelt, are botul turtit, ochii mici si negri. Are lungimea de 1,2-1,4 m si prezinta glande cu venin pe aproximativ o treime din suprafata corpului. Coloritul este albastru indigo sau albastru inchis cu dungi deschise.
Pe partea ventrala, pe cap si pe coada prezinta niste marcaje frapante de culoare portocalie-intensa, care actioneaza ca un sistem de avertizare cu scopul de a tine la distanta eventualii atacatori.
Prefera zonele cu paduri dese si sol umed. Este activ mai mult noaptea, ziua sta ascuns in tufisuri. Se hraneste exclusiv cu serpi mai mici, deseori ataca si serpi din aceeasi specie. Uneori prinde si broaste, pasari si diferite soparle. Fiind un sarpe destul de timid, ziua cand simte pericolul de obicei evita confruntarea si se retrage in ierburile dese ale padurii.
Reproducerea este ovipara, femela depune aproximativ cinci sau sase oua intr-un cuib format din vegetatie umeda, aflata in putrefactie, iar dupa aproximativ 60 de zile, ouale eclozeaza si apar puii.
Sarpele coral albastru face parte din ordinul Squamata si familia Elapidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.
Video – Sarpele coral albastru (Maticora bivirgata):