Elapidele sunt serpi veninosi, unii chiar foarte periculosi. Din categoria lor fac parte: mamba, serpii-coral, cobrele, serpii de mare. Unele specii sunt foarte veninoase, traiesc in habitate terestre, acvatice, vaneaza pe sol sau in copaci. Unele specii sunt diurne, altele isi prind prada doar dupa apusul soarelui. Avand in vedere ca din familia Elapidelor fac parte cobrele, se intelege ca elapidele sunt serpi foarte periculosi, veninul lor fiind puternic, afecteaza in special sistemul nervos al victimei, paralizeaza muschii respiratori si produc in final moartea acesteia.

Specii de cobre si alti serpi veninosi din familia Elapidae:

Naja naja
Naja naja

Cobra indiana este unul din cei mai periculosi serpi din sudul Asiei, din India. Are denumirea stiintifica de Naja naja si poate avea lungimea corpului de 1,2-1,7 m. Este o specie terestra care se hraneste cu pasari, mamifere mici, soparle si alti serpi.

Naja haje
Naja haje

Cobra egipteana traieste in nordul, vestul si estul Asiei. Are lungimea corpului de 1-2,4 m si este o specie terestra foarte periculoasa. Are denumirea stiintifica de Naja haje si este un mare pradator de serpi, pasari, broaste si mici animale.

Ophiophagus hannah
Ophiophagus hannah

Cobra regala este cel mai lung sarpe veninos, are lungimea corpului de 3-5 m sau chiar mai mare. Traieste in Asia de Sud si Sud-Est si este o specie terestra. Are denumirea stiintifica de Ophiophagus hannah si se hraneste in special cu alte specii de serpi. Poate trai aproximativ 20 de ani in conditii de captivitate. Este cunoscuta si cu numele de hamadriada.

Naja pallida
Naja pallida

In nordul si estul Africii traieste cobra rosie scuipatoare. Numele acestei cobre se refera la modalitatea sa interesanta de aparare si anume de a improsca cu venin prin deschizaturile coltilor de parca si-ar scuipa prada in ochi, provocand orbirea acesteia. Are denumirea stiintifica de Naja pallida si poate avea lungimea corpului de 70-120 cm.

Austrelaps superbus
Austrelaps superbus

Sarpele australian cu cap aramiu traieste in regiunile cu mlastini din sud-estul Australiei si nordul Tasmaniei. Are lungimea corpului de 1,3-1,7 m si este o specie terestra care se hraneste cu broaste. Are denumirea stiintifica de Austrelaps superbus.

Acanthophis praelongus
Acanthophis praelongus

Vipera nordica a mortii face parte din familia Elapidae si traieste in Noua Guinee si nordul Australiei. Are denumirea stiintifica de Acanthophis praelongus si poate avea lungimea corpului de 30-100 cm. Are capul in forma de dalta, corpul gros, vaneaza noaptea si este considerat unul din cei mai veninosi serpi din Australia.

Citește și:  Specii de mamifere rozătoare – Degu (Octodon degus)
Oxyuranus scutellatus

Taipanul este o specie vulnerabila in pericol de disparitie care traieste in sudul Noii Guinee si nordul Australiei. Are denumirea stiintifica de Oxyuranus scutellatus si poate avea lungimea corpului de 2-3,6 m. Taipanul este cel mai periculos si cel mai veninos sarpe din Australia.

Notechis scutatus
Notechis scutatus

Sarpele-tigru australian este o specie terestra din sud-estul Australiei. Are denumirea stiintifica de Notechis scutatus si este o specie foarte veninoasa. Poate ajunge la lungimea corpului de 1,2-1 m. In Australia este considerat un sarpe foarte periculos, a provocat multe muscaturi fatale.

Maticora bivirgata
Maticora bivirgata sursa: lumeaanimalelor.com/reptile/sarpele-coral-albastru-maticora-bivirgata/

Sarpele-coral albastru are denumirea stiintifica de Maticora bivirgata si traieste in sudul si estul Asiei. Are lungimea corpului de 1,2-1,4 m si este o specie terestra cu un colorit foarte interesant. Sarpele-coral albastru este extrem de veninos, are glande cu venin pe un sfert din lungimea corpului.

Dendroaspis polylepis
Dendroaspis polylepis

Un sarpe foarte veninos si periculos este mamba negru. Aceasta specie are denumirea stiintifica de Dendroaspis polylepis si este considerta unul din cei mai veninosi serpi care exista. Arealul sau este alcatuit din regiunile din sudul si estul Asiei si poate avea lungimea corpului foarte mare, de 2,5-3,5 m.

Laticaudata columbrina

O specie acvatica din familia Elapidae este kraitul de mare din sudul si sud-estul Asiei. Are denumirea stiintifica de Laticaudata columbrina si poate avea corpul lung de 1-2 m. Acest sarpe este foarte veninos, insa nu are tendinta de a ataca omul, nu musca, deci nu este un pericol pentru acesta. Apare in apele de coasta dar si in mlastinile de mangrove. Vaneaza pesti si mai ales tipari.

Dendroaspis angusticeps

Mamba verde est-african este o specie de culoare verde din sudul si sud-estul Africii. Are denumirea stiintifica de Dendroaspis angusticeps si poate avea lungimea corpului de 1,5-2,5 m. Acest sarpe este foarte veninos, insa nu are tendinta de a ataca omul decat daca este provocat de acesta.

Micrurus lemniscatus
Micrurus lemniscatus

Sarpele-coral sud-american are denumirea stiintifica de Micrurus lemniscatus si traieste in regiunile nordice si centrale ale Americii de Sud. Prefera un habitat de semivizuina si poate avea lungimea corpului de 60-90 cm. Veninul acestui sarpe este foarte toxic ceea ce face sa fie considerat un sarpe periculos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.