Aflat in nord-vestul Romaniei, judetul Satu Mare isi are resedinta in municipiul Satu Mare si se invecineaza cu judetele Salaj, Maramures si Bihor. Are in componenta sa doua municipii, trei orase si 58 de comune. Printre personalitatile nascute in acest judet se numara pictorul Aurel Popp, poetul Ady Endre sau preotul Vasile Lucaciu (militant al drepturilor romanilor din Transilvania).

Din judetul Satu Mare face parte Tara Oasului, una din cele mai frumoase zone etnografice din Romania, cu capitala la Negresti Oas. Zona se intinde de la Turt – Gherta Mare – Gherta Mica (vest) si pana la pasul Huta (est), respectiv de la Camarzana (nord) si pana la muntii care inconjoara localitatile Rasca, Orasu Nou si Vama (sud). Tara Oasului atrage multi turisti datorita faptului ca traditiile sale s-au conservat pana in zilele noastre, traditii care nu se mai gasesc in nicio alta parte a tarii.

panorama Satu Mare

Faptul ca este strabatut de raul Somes a constituit intotdeauna un avantaj pentru judetul Satu Mare. In Tara Oasului, sapaturile arheologice au scos la iveale obiecte care dateaza din paleolitic, insa in timpul dacilor, teritoriul judetului a avut parte de o viata prospera. Una din dovezile acestei afirmatii este faptul ca in localitatea Mediesu Aurit s-au descoperit ruinele a 13 cuptoare de olarit, cea mai mare descoperire de acest gen din tara. Tot in aceasta localitate se afla Castelul Lonyai, un edificiu renascentist construit in perioada 1620 -1657. Castelul a fost incendiat de nemti in cel de-al doilea Razboi Mondial, iar astazi se afla in ruina.

Castelul Lonyai
Castelul Lonyai

Judetul Satu Mare a fost locuit neintrerupt, iar la sfarsitul secolului al IX-lea era parte a Voievodatului lui Menumorut, cetatea de scaun a acestuia fiind stabilita la Satmar (actualul municipiu Satu Mare). Municipiul (Castrum Zotmar) a fost atestat pentru prima data in anul 1181 si a avut o existenta deloc linistita, avand in vedere ca se afla la intersectia unor drumuri comerciale. De altfel, dupa o lupta de trei zile, ungurii au reusit, in secolul al X-lea, sa cucereasca cetatea. In secolul al XVI-lea, teritoriul judetului a fost din nou disputat, de data aceasta de principii transilvaneni si de cei austrieci.

Un secol mai tarziu, cetatea de la Satmar a fost cucerita de armatele poloneze, iar la scurt timp judetul a fost invadat de turci, care au distrus tot ce au intalnit in cale. In secolul al XVIII-lea, aici s-au stabilit colonistii germani. Secolul al XX-lea nu a fost deloc linistit pentru judet, iar Memorialul de la Carei, opera sculptorului Vida Geza, este un simbol al acestui secol, presarat cu razboaie, dar si cu catastrofe naturale.

Judetul Satu Mare prezinta o gama diverisifcata de obiective turistice, de la muzee la monumente de arhitectura sau rezervatii naturale. In acest judet se afla cateva muzee unice in tara, precum Muzeul Etnografic al Motilor din Scarisoara Noua, unde turistii pot afla date despre istoria motilor, dar si despre istoria regiunii, si, in acelasi timp, pot admira obiecte traditionale faurite de moti.

Citește și:  Am fost la închisoare (I)

Muzeul Svabesc de la Petresti este un omagiu adus arhitecturii si artei populare svabesti, iar Muzeul Etnografic Maghiar “Sipos Laszlo” din Bogdand a fost amenajat pentru a prezenta aspecte ale vietii de zi cu zi a maghiarilor din zona. Pot fi vizitate si Casa memoriala “Aurel Popp” (Satu Mare), Casa memoriala “Paul Erdos” din Satu Mare (matematicianul care a descoperit ca multimile de numere se pot numara prin metoda combinatorica) sau Casa memoriala “Aloisie Tautu” din Valea Vinului (cercetator la arhivele Vaticanului).

Monumentele de arta si de arhitectura sunt si ele populare in randul turistilor care vin in judetul Satu Mare. Castelul Karolyi din mijlocul orasului Carei este foarte bine conservat, edificiul fiind construit in anul 1482. Un secol mai tarziu, castelul a fost fortificat, fiindu-i adaugate bastioane si ziduri rezistente. Castelul a fost restaurat cu fonduri europene, iar astazi turistii pot vizita incaperile sale, in interiorul castelului functionand si un mic muzeu de stiinte ale naturii. Mai mult, cei care vor sa aiba parte de o nunta mai speciala, se pot casatori la capela castelului. Unul din monumentele reprezentative pentru municipiul Satu Mare este Turnul Pompierilor, construit in anul 1903. Are o inaltime de 45 de metri si se poate vizita, turistii avand posibilitatea de a vedea o panorama deosebita a orasului.

Turnul Pompierilor Satu Mare
Turnul Pompierilor Satu Mare

De cand a fost restaurata, Cetatea Ardud din localitatea cu acelasi nume atrage din ce in ce mai multi turisti, mai ales ca pe seama sa circula multe legende. Cetatea a fost ridicata pe ruinele altei cetati, in anul 1481, de catre Bartolomeu Dragfi. Un alt monument de arhitectura este Biserica Reformata de la Acas, ridicata in jurul secolele XII – XIII, ceea ce face ca biserica romanica sa fie una din cele mai vechi astfel de biserici din tara. In aceasta localitate a existat si o singagoga, insa ea a fost demolata, pe locul ei fiind amplasat un monument in memoria evreilor din Acas ce au fost deportati la Auschwitz.

Cetatea Ardud
Cetatea Ardud

In ceea ce priveste rezervatiile naturale, pe teritoriul judetului Satu Mare se gasesc opt astfel de obiective naturale. Una din cele mai cunoscute este Rezervatia “Tinoavele din Muntii Oas”, o zona de mlastina oligotrofa, care adaposteste specii de plante rare. Celelalte rezervatii sunt Helesteele de la Moftinu Mic (rezervatie avifaunistica), Dunele de nisip Foieni (cu vegetatie termofila), Padurea Runc, Padurea de frasini Urziceni, Padurea cu pini Comja, Rezervatia naturala “Raul Tur” si Mlastina Vermus (cu o vegetatie specifica zonelor umede).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.