Satul Moisei este situat în Depresiunea Maramureşului, pe valea Vişeului, în partea de sud-est a judeţului Maramureş. Localitatea a fost atestată documentar în anul 1213, fiind menţionată sub denumirea de „Moyzun”.

Pe 14 octombrie 1944, trupele maghiare care se retrăgeau din Transilvania de Nord au împuşcat mai mulţi români şi evrei în două case de lemn aflate la ieşirea din comuna Moisei către Borşa, sub acuzaţia că ar fi încercat să împiedice retragerea. Dintre persoanele ucise, cele mai multe făceau parte din detaşamentele de muncă din localitate. Evenimentul a rămas în istorie sub denumirea de „Masacrul de la Moisei”.

satul-moisei.jpg

În amintirea celor căzuţi, la Moisei a fost ridicat un monument, format din 12 figuri (2 chipuri omeneşti şi 10 măşti tradiţionale maramureşene) şi executat de sculptorul maramureşan Vida Gheza în 1966. Monumentul eroilor ţărani de la Moisei a fost reconstruit din piatră în 1973 şi restaurat în anul 2013 de Dumitrel şi Elena Pandrea. Cele două clădiri în care a avut loc masacrul au fost transformate în case memoriale în anul 1983.

Citește și:  Monumentul Eroilor din Lugoj: povestea din spatele pietrei

Alte obiective turistice din localitatea Moisei sunt mănăstirea de călugări datând din secolul al XIV-lea, biserica din lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, biserica din zid, rezervaţia naturală Izvorul Bătrâna, aria protejată Pietrosul Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.