Construită în anul 1890, conform planurilor arhitectului Nandor Bach, Sinagoga Ortodoxă Hevra Has din Oradea se află pe strada Mihai Viteazu nr.6, în apropierea zonei Piaţa 1 Decembrie. Fiind amplasată pe o străduţă mică, sinagoga iese foarte mult în evidenţă prin dimensiunile acesteia, dar şi datorită arhitecturii ecletice.

sinagoga-ortodoxa-hevra-sas-din-oradea-judetul-bihor-vazuta-din-fata.jpg

Sinagoga Ortodoxă Hevra Has este cel mai important lăcaş de cult pentru comunitatea evreiască din municipiul Oradea. În prezent, aceasta se află în proces de renovare. Deşi comunitatea evreiască din această zonă a scăzut foarte mult, de la câteva mii la câteva sute de persoane, Sinagoga Ortodoxă din Oradea a funcţionat până în anul 2008.

turnuri-de-la-sinagoga-ortodoxa-hevra-sas-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Partea din faţă a clădirii este foarte bogată din punct de vedere arhtectural, în contrast cu restul clădirii care este sărăcăcios. Specific lăcaşurilor de cult evreisti, sinagoga are 3 intrări, una centrală pentru bărbaţi şi două intrări laterale pentru femei.

vitralii-de-la-sinagoga-ortodoxa-hevra-sas-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Interiorul are o capacitate de aproximativ 1050 de locuri, 600 la parter pentru bărbaţi (Naosul), iar 450 la etaj pentru femei. Locul unde stau femeile este mascat de un grilaj de lemn. Decoraţiunile din interior sunt doar antropomorfe şi acoperă în întregime pereţii sinagogii. Aceste picturi sunt foarte bine conservate, neavând până în momentul de faţă nevoie de intervenţii de recondiţionare. În zona din spatele sinagogii, ascunsă vederii publicului printr-o perdea de catifea, sunt păstrate suluri cu scrieri sfinte.

Citește și:  Bustul lui George Enescu din Galati : Obiective turistice Galaţi

sinagoga-ortodoxa-hevra-sas-din-oradea-judetul-bihor.jpg

În anul 1908, în curtea interioară a Sinagogii Ortodoxe Hevra Has din Oradea, după un proiect a lui Lajos Incze, a fost construită o a doua sinagogă.

detalii-de-pe-sinagoga-ortodoxa-hevra-sas-din-oradea-judetul-bihor.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.