Situl arheologic Brâncoveneşti se află în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Mureş. Situl cuprinde o aşezare romană, veche de două mii de ani – săpăturile efectuate aici, puţine ce-i drept, au urmărit şi urmăresc reconstituirea unei civilizaţii interesante.

Situl arheologic Brâncoveneşti, cunoscut şi sub denumirea de situl “Castel”, se află la 11 kilometri de Reghin, pe malul drept al râului Mureş. Are o suprafaţă totală de 22,5 hectare şi se află, parţial, sub castelul cu acelaşi nume.

A fost descoperit în urmă cu aproximativ 200 de ani, tot atunci fiind demarate şi primele săpături arheologice. Situl conţinea un castru roman, precum şi o locuinţă civilă, casele fiind ridicate din lut pe temelie din piatră. Au fost găsite şi câteva urme de foc, acestea provenind, cel mai probabil, de la cuptoare de metal.

Castrul descoperit în situl arheologic Brâncoveneşti este distrus în mare parte, iar specialiştii au stabilit că a avut două faze de construcţie, una de pământ şi una de piatră, care s-au suprapus.

Dimensiunile castrului sunt de 177 x 144 m, ocupând o suprafaţă totală de două hectare şi jumătate. Zidul de incintă a fost ridicat din piatră cioplită de carieră, are o grosime de un metru şi o înălţime de aproape un metru. Bastioanele aveau dimensiunile de 3 x 3 metri.

Situl arheologic Brâncoveneşti nu este amenajat, aşadar turiştii nu îl pot vizita. Săpăturile arheologice au scos la iveală, din castru, mai multe vestigii, printre care stele funerare, monede, ceramică roşie, inscripţii variate şi ştampile tegulare. Au fost găsite, pe toată suprafaţa, şi vase, şi o platformă din piatră de râu, despre care specialiştii spun că ar fi făcut parte dintr-un drum.

Pe măsură ce vizitatorii parcurg traseul sitului, ei pot observa diverse artefacte descoperite în timpul săpăturilor – de la fragmente de ceramică și monede antice până la unelte și ornamente personale. Aceste descoperiri sunt vitale pentru înțelegerea detaliată a modului în care romanii au influențat dezvoltarea regională, transformând Brâncovenești într-un punct nodal de pe harta arheologică a Transilvaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.