Cartagina langa Tunis, Tunisia, este unul din cele mai faimoase situri arheologice ale Imperiului Roman. Aceasta ilustreaza bogatia si splendoarea Romei, si a exercitat destul de multa influenta asupra dezvoltarii arhitecturii si a urbanismului tipic punic si roman. De asemenea acest sit arheologic reprezinta o marturie importanta a istoriei punice si un exemplu foarte bun al unui oras punic. Elementele principale care pot fi vazute in aceasta locatie sunt: acropola din Byrsa, porturile punice, sanctuarul punic unde erau sacrificati copii, teatrul, necropolele, amfiteatrul, zona rezidentiala, circul, bazilicile, cisternele Malaga si Baile Antonine.

Situl arheologic Cartagina1

Orasul Cartagina langa Tunis, Tunisia, a fost fondat in secolul al 9-lea i.Hr., de catre comercianti fenicieni din Tyre, Liban. Aici se aflau doua porturi, ceea ce reprezenta un avantaj in acele zile, intrucat cel mai eficient mijloc de transport si de comunicare era cel pe apa. In scurt timp, locuitorii din Cartagina langa Tunis, Tunisia, au devenit foarte priceputi in construirea corabiilor si le-au folosit pentru a domina marile timp de secole. Cele mai importante marfuri pe care le comercializau aici erau: fildesul, plumbul, argintul, aurul, paturi si asternuturi, obiectele din ceramica, bijuteriile, animale salbatice din Africa, fructe, nuci si obiecte din sticla.

In oras fusesera construite 2 porturi, dintre care unul adapostea cele 220 de vase de razboi, iar in celalalt acostau vasele de comert. Cele doua porturi erau supravegheate de un turn. Orasul in sine era inconjurat de ziduri masive, ce se intindeau pe 37 de kilometri, aceste ziduri facand orasul impenetrabil la atacuri venite in special de pe mare. Portiunea de zid dinspre vest, care masura intre 4 si 4,8 kilometri lungime, nu a fost niciodata penetrata. Flota Cartaginei era una din cele mai mari din Marea Mediterana, iar marinarii si navigatorii din aceasta flota era recrutati in mod special din cadrul cetatenilor punici, spre deosebire de trupele de mercenari multi-etnice ce constituiau armata orasului.

Situl arheologic Cartagina11

In secolul al 7-lea i.Hr., odata cu stabilirea coloniilor comerciale de catre greci in Sicilia, pozitia Cartaginei a devenit incomoda, iar un conflict devenise ceva inevitabil. In secolul al 6-lea i.Hr., Cartagina a capturat teritoriul triburilor din Libia si al vechilor colonii feniciene, si astfel a obtinut controlul asupra coastei Africii de Nord. Acum controlul sau se intindea din Maroc pana la granitele Egiptului de azi, plus Malta, Sardinia si insulele Baleare. Orasul Cartagina langa Tunis, Tunisia, se lupta acum cu romanii si grecii pentru control asupra teritoriilor lor. Razboiul impotriva grecilor a durat mai bine de 200 de ani, acesta fiind incheiat cu succes pentru Cartagina.

Citește și:  Fortul Mehrangarh: Obiective turistice India - Jodhpur

Razboaiele impotriva Romei, cunoscute sub numele de Razboaiele Punice, au fost impartite in 3 perioade, din 264 i.Hr. pana in 146 i.Hr. Romanii, care aveau foarte putina experienta in acea vreme in luptele pe mare, i-au invins pe cartaginezi numai dupa ce au capturat cateva dintre navele lor si si-au construit propriile nave bazate pe ingineria acestora. De asemenea au angajat marinari greci pentru a-i ajuta sa obtina victoria. In anul 146 i.Hr., Cartagina a fost incendiata si a ars aproape in totalitate, iar soldatii au mers din casa in casa omorand si violand locuitorii orasului, de asemenea romanii au vandut 50.000 de cartaginezi drept sclavi.

Situl arheologic Cartagina111

In secolul I d.Hr., Imparatul Augustus a fondat Colonia Julia Carthago, un oras care a demonstrat inca o data priceperea si puterea oamenilor ce locuiau in aceasta regiune. In cativa ani, orasul Cartagina langa Tunis, Tunisia, a prosperat, iar curand a ajuns sa fie al doilea cel mai bogat si mai splendid oras al Imperiului, dupa Roma. In anul 439 d.Hr. regele vandal Genseric a ocupat orasul Cartagina si l-a transformat in capitala sa. In anul 637 d.Hr., Cartagina langa Tunis, Tunisia, a fost capturata de arabi si distrusa, iar de atunci acest oras nu si-a mai recastigat importanta si maretia. In zilele sale de glorie, Cartagina era foarte important si puternic ca port, flota sa fiind mai puternica si mai de temut chiar si decat cea a Romei.

Majoritatea arheologilor sunt de acord ca in Cartagina se faceau sacrificii umane, pe locatia Tophet, care se afla la cateva sute de metri distanta de portul punic. Aici se afla un sanctuar unde erau sacrificati copii, iar langa acest sanctuar se afla un altar dedicat zeului Baal Hammon si lui Tanit, din care astazi se pot vedea numai cateva ramasite. Un exemplu ramas din perioada ocupatiei romane consta in Baile Antonine, construite intre anii 145 d.Hr. si 165 d.Hr., structuri ce reflecta importanta Cartaginei chiar si dupa cucerirea sa de catre Imperiul Roman.

Situl arheologic Cartagina1111

O alta cladire remarcabila este Catedrala Sfantului Louis, care se afla pe dealul cu vedere asupra orasului Cartagina, care a fost construita in anul 1890 pe locul in care a murit Regele Frantei Ludovic IX, in 1270. Astazi, aceasta catedrala este folosita numai in scopuri culturale. Cartagina este o atractie turistica foarte populara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.