Corvidele sunt pasari care traiesc in toata lumea, doar in Antarctica si regiunile arctice nu apar deloc. Din grupul lor fac parte corbii si alte specii inrudite cu acestia: gaita, alunarul, stancuta, cotofana. Astfel de pasari se remarca prin penajul intunecat, ciocul puternic si perii aspri de la baza ciocului, care in general acopera narile. Majoritatea speciilor sunt daunatoare, omnivore, isi fac cuibul in copaci sau chiar pe sol in gropi. Corvidele cuprind aproximativ 117 specii de pasari, care traiesc intr-un habitat terestru si nu sunt migratoare.

Specii de pasari din familia Corvidae:

Corbul, Foto: evs-sierra-de-aire-e-candeiros.blogspot.ro
Corbul comun, Foto: evs-sierra-de-aire-e-candeiros.blogspot.ro

Cea mai mare specie din familia corvidelor este corbul comun. Traieste in Europa, Africa de nord, Asia, America Centrala si de Nord. Are denumirea stiintifica de Corvus corax si poate avea lungimea corpului de aproximativ 65 cm. Aceasta pasare este numita si cioara-cenusie si apare si in tara noastra mai ales in parcuri, livezi, padurile de ses si deal.

Cotofana albastra cu cioc rosu
Cotofana albastra cu cioc rosu
Cotofana albastra cu cioc rosu, Femela cu pui in cuib
Cotofana albastra cu cioc rosu, Femela cu pui in cuib

Cotofana albastra cu cioc rosu are denumirea stiintifica de Urocissa erythroryhncha si este raspandita in regiunile impadurite din Asia de Sud si Sud-Est. Numele ei se refera la ciocul de culoare rosie, care este gros si puternic, dar si la penajul negru pe cap si albastrui pe partea dorsala a corpului. Aceasta pasare poate avea lungimea corpului de 68 cm si lungimea cozii de 47 cm.

Gaita albastra sta pe o ramura de copac
Gaita albastra sta pe o ramura de copac

Gaita albastra sau Cyanocitta cristata poate fi recunoscuta usor dupa penajul albastrui si gulerul subtire si negru. Are lungimea corpului de aproximativ 30 cm si traieste in parcuri, gradini si paduri de stejar din SUA si Canada. Se hraneste cu insecte, melci, broaste, paianjeni, mici rozatoare si oua de pasari.

Alunarul lui Clark
Alunarul lui Clark

Alunarul lui Clark este o pasare din vestul Americii de Nord care traieste in special in padurile de pin si ienupar. Are denumirea stiintifica de Nucifraga columbiana si poate avea lungimea corpului de 31 cm.

Corvus corone
Cioara vanata, specia Corvus corone

Cioara vanata traieste in regiunile impadurite dar si in apropierea oraselor din Europa, Asia de Vest, Coreea si Vietnam. Are denumirea stiintifica de Corvus corone si poate avea lungimea corpului de pana la 50 cm.

Stancuta cu cioc rosu
Stancuta cu cioc rosu

Stancuta cu cioc rosu este o pasare destul de mare, are lungimea corpului de pana la 40 cm si traieste in Europa, Asia de Sud si Africa de Nord. Are denumirea stiintifica de Pyrrhocorax pyrrhocorax si se hraneste cu fructe de padure, furnici si insecte.

Citește și:  Irbisul sau leopardul zăpezii, silueta elegantă din munți
Gaita (Garrulus glandarius)
Gaita (Garrulus glandarius)

Gaita este o pasare din tara noastra, care populeaza mai ales padurile dese de foioase si conifere. Aceasta pasare este raspandita si in alte tari ale Europei, mai ales in cele nordice ale acestui continent, dar si in Africa de Nord. Denumirea stiintifica a acestei specii este Garrulus glandarius. Are lungimea corpului de pana la 33 cm.

Stancuta in parc. Doua pasari distrug cu ciocul husa de blana de la o bicicleta
Stancuta in parc. Doua pasari distrug cu ciocul husa de blana de la o bicicleta

Stancuta este cea mai mica pasare din grupul corvidelor, are lungimea corpului de aproximativ 34 cm. Astfel de pasari traiesc in stoluri si sunt raspandite in Europa, Asia de Vest si Africa de Nord. Are denumirea stiintifica de Corvus monedula.

Alunarul sau gaita de munte
Alunarul sau gaita de munte

Alunarul sau gaita de munte este o alta specie din familia Corvidelor care traieste in tara noastra, in padurile de conifere din Muntii Carpati. Are denumirea stiintifica de Nucifraga carycatactes si poate avea lungimea corpului de cel mult 36 cm si anvergura aripilor de aproximativ 50 cm. Alunarul apare si in padurile din Asia si nordul Europei.

Cotofana - Pica pica, Foto: users.kmg.tartu.ee
Cotofana – Pica pica, Foto: users.kmg.tartu.ee

Cotofana sau Pica pica este o specie de pasare europeana din familia corvidelor. Traieste mai ales in cranguri, livezi, liziere de paduri si se hraneste cu nevertebrate mici, seminte, boabe si fructe. Are obiceiul sa fure obiecte lucioase de aceea este numita si cotofana-hoata. La noi in tara apare in regiunile de la poalele Muntilor Carpati.

Gaita de munte cu ciocul subtire, specia Nucifraga caryocatactes macrorhynchus, Foto: pbase.com
Gaita de munte cu ciocul subtire, specia Nucifraga caryocatactes macrorhynchus, Foto: pbase.com

In Romania traieste si gaita de munte cu ciocul subtire care nu cuibareste la noi in tara, apare foarte rar, nu este o pasare sedentara. Arealul ei este alcatuit in special din padurile din Japonia si Siberia. Este cunoscuta cu denumirea stiintifica de Nucifraga caryocatactes macrorhynchus.

Gaita cu diadema
Gaita cu diadema

In padurile din Muntii Stancosi din America traieste gaita cu diadema care are denumirea stiintifica de Cyanocitta stelleri diademata.

Stancuta alpina
Stancuta alpina

O alta specie de pasare din familia Corvidae este stancuta alpina care traieste in regiunile montane din Asia si Europa. Stancuta alpina are denumirea stiintifica de Pyrrhocorax graculus si are lungimea corpului de 37 cm.

Cioara de semanatura se plimba pe acoperisul casei
Cioara de semanatura se plimba pe acoperisul casei
Cioara de semanatura
Cioara de semanatura

Cioara de semanatura sau cioara de camp este o alta pasare raspandita in tara noastra. Are denumirea stiintifica de Corvus frugilegus si lungimea corpului de 45-52 cm. Aceasta pasare populeaza si alte tari din nordul si estul Europei, dar si din Asia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.