Aceste păsări formează un grup restrâns și trăiesc în silvostepa Africii. Fac parte din familia Coliidae, ordinul Coliiformes. Se numesc păsări-șoareci deoarece au abilitatea de a alerga rapid asemenea rozătoarelor.

Hrana lor este alcătuită din muguri, frunze și fructe de pădure. Au obiceiul să stea agățate de ramuri precum pițigoii sau cu capul în jos. Se remarcă prin coloritul mat, cenușiu sau roșcat, penele de pe corp zdrențuite cu aspect de peri.

Specii de păsări-șoareci din ordinul Coliiformes:

Colius striaus
Colius striaus

Pasărea-șoarece dungată este răspândită în regiunile cu mărăcinișuri și liziere de păduri din Africa Centrală, de Est și de Sud. Are denumirea științifică de Colius striaus. Preferă zonele din apropierea cursurilor de ape. Are lungimea corpului de 30-40 cm și greutatea de 45-75 g.

Urocolius indicus
Urocolius indicus

Pasărea-șoarece cu fața roșie are denumirea științifică de Urocolius indicus. Trăiește în regiunile de savană din sudul Africii, Tanzania și Angola. Are lungimea corpului de aproximativ 34 cm din care jumătate este lungimea cozii. Hrana ei este alcătuită din nectar, semințe, frunze și fructe de pădure.

Citește și:  Pescărușul-mare (Hydroprogne caspia), pasărea cu ciocul roșu
Colius colius
Colius colius

Pasărea-șoarece cu spatele alb apare în regiunile cu tufișuri joase din Africa. Denumirea sa științifică este Colius colius. Are lungimea corpului de 34 cm și greutatea de 38-64 g. Hrana sa este formată din semințe, nectar, frunze, fructe și muguri de copaci.

Colius castanotus
Colius castanotus

Specia Colius castanotus este endemică din regiunile împădurite din Angola și Congo și se numește pasărea-șoarece cu spatele roșu. Are lungimea corpului de 35 cm și greutatea de 45-60 g. Mănâncă frunze, muguri și alte tipuri de vegetale.

Pasărea-șoarece, Foto: pbase.com
Pasărea-șoarece Colius leucocephalus, Foto: pbase.com

Specia Colius leucocephalus populează regiunile din estul Africii, Kenya și Somalia, dar și Etiopia și Tanzania. Femela are lungimea corpului de 29-31 cm și greutatea de 28-39 g, iar masculul este mai mare, are lungimea corpului de până la 32 cm și greutatea de aproximativ 31-42 g. Din această lungime, coada măsoară aproximativ 20 cm.

Pasărea Colius leucocephalus se remarcă prin creasta de pene albe de pe cap și coloritul penajului predominant gri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.