Stadionul care a gazduit primele Jocuri Olimpice moderne, in anul 1896, a fost cel din Atena, unul dintre cele mai vechi si mai frumoase orase din lume. Modern si, in acelasi timp, pastrand intacte cladirile cu o incarcatura istorica, Atena este, chiar si in zilele noastre, un oras pe care turistii straini doresc sa-l viziteze neaparat. Jocurile Olimpice dateaza, potrivit documentelor istorice, inca din anul 776 i.Hr., chiar daca se presupune ca ar fi fost organizate cu multa vreme inainte de aceasta consemnare documentara.

Stadionul Olimpic 1896 1

Ca si astazi, jocurile se tineau o data la patru ani, pana la data cand aveau sa fie interzise de imparatul Theodosiu I, in anul 394 d.Hr. In acest sens, exista multe presupuneri: unii istorici sunt de parere ca cel care avea sa aboleasca Jocurile Olimpice, deoarece erau pagane, a fost ba imparatul Theodosiu I, ba nepotul sa, Theodosiu al II-lea, acesta din urma interzicand jocurile undeva prin anul 435 d.Hr. Chiar si asa, jocurile aveau sa fie reluate in anul 1896, destul de tarziu insa. Inainte trebuia construit un stadion, pentru ridicarea acestuia alegandu-se locul vechiului Panathinaiko din Atena, ce avea o capacitate de 50 000 de locuri.

Lucrarile de constructie la vechiul stadion au fost demarate in anul 566 i.Hr., la amenajarea sa folosindu-se marmura alba. Aici s-au tinut Jocurile Panatenaice, care aveau ca model Jocurile Olimpice. Cu douazeci de ani inainte sa se construiasca Stadionul Olimpic din 1896, situl era supus mai multor sapaturi arheologice, ca mai apoi, in anul 1895, sa inceapa lucrarile de constructie la noul stadion.

Citește și:  Situl Imperiului Vijayanagara: Obiective turistice India - Vijayanagara

Stadionul Olimpic 1896 11

Cel care a finantat ambitiosul proiect a fost George Averoff, stadionul fiind proiectat de Anastasios Metaxas si Ernst Ziller. Inevitabil, noul stadion urma cat de cat vechiul stadion, numai ca s-a tinut ca stadionul cel nou sa aiba o capacitate mult mai mare, de circa 80 000 de locuri. Jocurile Olimpice din 1896 au fost, fara discutie, un succes, insa cu toate acestea, nu s-au mai tinut in Grecia decat in vara anului 2004, din motive pur financiare.

Tot atunci, in anul 2004, s-a mai construit un alt stadion, de aceasta data, si mai impresionant. In pofida faptului ca este extrem de vechi, Stadionul Olimpic din 1896 a fost folosit in continuare, aici organizandu-se competitii de tragere cu arcul. In prezent, pe acest stadion se tin si alte competitii sportive, dar si evenimente importante. Stadionul Olimpic din 1896 este, astazi, unul dintre cele mai importante obiective din Atena, reprezentant simbolul tranzitiei ateniene de la Jocurile Olimpice antice la cele moderne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.