Statuia „Fata pe valuri“, situată pe faleza inferioară a Dunării din Galați, este una dintre cele mai fotografiate și admirate opere de artă publică din oraș. Realizată de sculptorul român Ionel Stoicescu, aceasta reprezintă nu doar un punct de referință pentru locuitorii orașului, ci și un simbol al Galațiului, atrăgând anual mii de turiști.

platou-cu-statuia-fata-pe-valuri-din-galati-judetul-galati.jpg

Inaugurată în anul 1973, „Fata pe valuri“ se distinge printr-o expresivitate remarcabilă a formei și emoției. Statuia, reprezentând o tânără femeie într-o postură relaxată și contemplativă, pare să privească în depărtare, spre apele Dunării, evocând libertatea și aspirația umană către infinit.

bazinul-cu-statuia-fata-pe-valuri-din-galati-judetul-galati.jpg

Opera este plasată strategic pentru a oferi un cadru perfect pentru apusurile spectaculoase pe care Dunărea le oferă, fiind o locație preferată pentru fotografii profesioniști și amatori deopotrivă. Materialele folosite în realizarea statuii, predominant bronzul, au contribuit la rezistența acesteia în fața intemperiilor, păstrându-și strălucirea și detaliile fine de-a lungul decadelor.

fantana-arteziana-si-statuia-fata-pe-valuri-din-galati-judetul-galati.jpg

În jurul statuii „Fata pe valuri“ au circulat numeroase legende urbane, cea mai cunoscută fiind aceea că statuia ar fi fost modelată după o tânără localnică, devenită muza artistului. Această poveste adaugă un strat de mister și romantism operelor lui Ionel Stoicescu, atrăgând și mai mulți vizitatori dornici să cunoască poveștile din spatele sculpturii.

Citește și:  Parcul Eroilor din Salajeni: oază de verdeață și istorie

statuia-fata-pe-valuri-din-galati-judetul-galati.jpg

Pe lângă valoarea artistică, statuia a devenit un punct de întâlnire popular pentru evenimente culturale, lansări de carte și chiar cereri în căsătorie, demonstrând că arta în spațiul public poate servi multiple scopuri sociale și comunitare. Astfel, „Fata pe valuri“ nu este doar o operă de artă, ci și o parte vie a istoriei și culturii gălățene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.